Русия и Бразилия се обявиха за мирно решаване на световните конфликти
Секция: СВЯТ
21 Юни 2017 20:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Бразилия се обявиха за мирно решаване на световните конфликти

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин и бразилският му колега Мишел Темер подписаха договореност за „стратегически външнополитически диалог" между двете страни, предава ТАСС.

Документът съдържа ангажимент да се положат усилия за допринасяне за "по-справедливи, демократични и многополюсни международни отношения, основани на централната роля на Организацията на обединените нации (ООН), върховенството на международното право и колективните действия".

Те са отбелязали „значението за за мирното уреждане на спорове чрез политически и дипломатически средства" в световен мащаб. Също така двамата лидери смятат, че е нужно „зачитане на принципите на добросъвестност, сувереността на държавите, ненамеса във вътрешните им работи и необходимостта от сътрудничетво, а не едностранно използване на принудителни мерки и икономически санкции в разрез с международното право".
Конкретно за отношенията между двете държави Путин изтъкна след разговорите, че руските енергийни и транспортни компании се надяват да засилят дейността си в Бразилия.

В Бразилия има няколко наземни станции на руската сателитна навигационна система ГЛОНАСС, която е конкурент на американската система GPS, а Темер подчерта, че страната му може да приеме още такива станции на ГЛОНАСС.