Йончева: Не съм изнесла държавна тайна, твърденията на Симеонов са смешни
Секция: Интервюта
21 Юни 2017 21:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йончева: Не съм изнесла държавна тайна, твърденията на Симеонов са смешни

/КРОСС/ Софийска градска прокуратура започна проверка по жалбата на вицепремиера Валери Симеонов срещу депутатката от БСП Елена Йончева. В сигнала той твърди, че тя е изнесла класифицирана информация по отношение на оградата на българско-турската граница, като обявила къде работят камерите на съоръжението и къде имало пробиви.

Сигналът на вицепремиера и лидер на НФСБ срещу народната представителка от БСП е по чл. 357 и чл. 284 от Наказателния кодекс за престъпления, свързани с държавна тайна, с конфиденциална информация, свързана с националната сигурност.

В него са цитирани изказвания на Елена Йончева пред медиите, в които, според Валери Симеонов, "тя давала конкретни указания на бежанците къде работят камерите по границата и съответно и къде не работят, от коя до коя пирамида оградата е единична и откъде е двойна". Освен това депутатката директно атакува вицепремиера заявявайки, че фирми на „Обединени патриоти" усвояват парите за строителството на съоръжението по българо-турската граница.

В тази връзка Елена Йончева даде интервю пред еpicenter.bg.

- Г-жо Йончева, вицепремиерът Валери Симеонов е подал сигнал в прокуратурата срещу вас, в който твърди, че сте изнесла класифицирана информация за оградата по българо-турската граница. По този начин сте дала ценна информация на каналджиите за слабите места на съоръжението. Вашият коментар?

- Данните, които изнесох за липсата на работеща интергирана система за наблюдение на част от нашата граница, бяха оповестени от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос, зададен от мен. Попитах дали тези сензори и камери работят в един от активните участъци, където преминават нелегални бежанци. Става въпрос за българо-турската граница на територията на Хасковска област. Тогава министърът на вътрешните работи Валентин Радев се позова и цитира изготвен доклад на Инспектората на Министерски съвет, чиито експерти по сигнал са правили проверка на оградата. Стенограмата от въпроса ми и отговорът на министър Радев може да бъде прочетена на сайта на Народното събрание. Цитираните от мен данни в медиите са публична информация.

- Тоест, не сте издала държавна тайна?

- Аз дори не мога да коментирам това твърдение на вицепремиера Валери Симеонов - толкова е смешно! На следващия ден, след като подаде сигнал в прокуратурата, той разбра, че е направил грешка. Четох негово изказване, в което вицепремиерът казва: „Аз не знаех, че тази информация вече е огласена от трибуната на Народното събрание".

- Но Симеонов продължава да твърди, че сте издала държавна тайна, тъй като чрез изявленията си в медиите сте давала указания на нелегалните мигранти откъде точно да нарушат границата ни?

- Ами той трябва да каже нещо, защото вече е подал сигнал в Софийска градска прокуратура.

- Имате ли копие от въпросния доклад на Инспектората на Министерски съвет?

- Не, и дори не съм го чела. Не знам дори дали документът е за вътрешна употреба. Искам обаче да го прочета, защото предполагам, че там има други интересни факти за строителството на оградата.

- Участвала ли сте в изнасяне на документи в кашони от Министерски съвет към президентството по времето на кабинета „Герджиков", както твърди Валери Симеонов?

-Това наистина е смешно (смее се)! Единствените кашони, които съм носила през последната година, бяха с бебешки дрехи.

- А от Софийска градска прокуратура викаха ли ви да давате показания?

- Не, не са, защото няма и за какво - аз не съм изнесла секретна информация.

- Делото ви срещу премиера Бойко Борисов за клевета на какъв етап е?

- Наскоро говорих с адвоката си. Още не е насрочено дело. Явно се опитват да използват максимално разрешения срок за насрочване на делото и така да изтече давността.