ЕС ще обсъжда сигурността на среща на върха
Секция: ПОЛИТИКА
22 Юни 2017 07:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС ще обсъжда сигурността на среща на върха

/КРОСС/ Засилване на сигурността и борба с тероризма, нелегалната имиграция и безконтролната глобализация са основни теми на двустранната среща на върха на Европейския съюз, която започва днес - 22 юни, в Брюксел, предава news.bg.

На срещата днес и утре предимно ще доминират теми като борбата с тероризма, общата отбрана и сигурността.

Лидерите на 28-те страни-членки ще отделят особено внимание на борбата с тероризма, която остава основна заплаха за страните членки на фона на зачестилите нападения в европейски столици. Ръководителите на държавите ще обсъдят мерки за неутрализиране на терористичната пропаганда и създаване на инструменти за премахване на съдържание, което води до разпространяване на терористични материали, омраза и насилие.

Държавите членки ще обсъдят и структури за съвместно развитие на военните възможности. Участието в обща отбрана, според председателя на Европейския съвет Доналд Туск, е най-добрият пример, че ЕС не насърчава "различни" скорости, а установява работен метод, който трябва да позволи на съюза да достигне "правилната" скорост.

Втората основна тема е незаконната имиграция. Лидерите ще прегледат ситуацията по мигрантския коридор в Средиземно море. С 26% се е увеличил ръстът на пристигналите икономически имигранти в Италия в сравнение с миналата година. Около 1 900 души са загубили живота си във водите на Средиземно море. Държавите ще обсъдят допълнителни мерки за борба с трафика на хора.

Последната основна точка, която е заложена в дневния ред, е безконтролната глобализация. Очаква се сериозен дебат за това как да се подобри реципрочността и проверката на инвестициите на държави, които налагат несправедливи рестрикции.

По време на двудневната среща внимание ще бъде отделено и на започналите в понеделник преговори за Брекзит.

Скай нюз съобщава, че премиерът на Великобритания Тереза Мей се очаква да разкрие подробности за статута и правата, които британското правителство планира да предложи на живеещите на Острова граждани на ЕС.

Това ще е първата среща на върха на ЕС за Мей от катастрофалните парламентарни избори. Премиерът ще обясни британските "принципи" по въпроса за правата на европейските граждани - ключов въпрос на преговорите за Брекзит.

Българската страна ще бъде представяна от премиера Бойко Борисов.