Стойнев: Парламентът се превръща в място за обиди, а не за законодателна дейност
Секция: ПОЛИТИКА
22 Юни 2017 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стойнев: Парламентът се превръща в място за обиди, а не за законодателна дейност

/КРОСС/ "БСП за България" обяви, че напуска Председателския съвет в парламента, след като обвини управляващото мнозинство в тенденциозно отношение и нарочни ходове в комисиите така, че законопроектите на Левицата на да не се гледат.

„Тези законопроекти преди това са обсъждани и неаргументираният отказ на ГЕРБ да бъдат гледани, може да се приеме като търсене на конфронтация и скандали в парламента", каза в предаването "Преди всички" по БНР Драгомир Стойнев от БСП и допълни:

„Парламентът се превръща в място, където интересът е по-скоро към обиди, отколкото към конкретна законодателна дейност. Желанието на Левицата е нашите законопроекти, които ние сме изготвили и касаят реалните проблеми на хората да бъдат гледани в пленарна зала. Ние се борим за една нормална парламентарна дейност, но за съжаление управляващите не смятат, че е необходимо това и затова се получават скандали, които може би са излишни, но ние няма какво да правим, защото работата ни в Председателския съвет се обезсмисля и аз не виждам защо, както аз, така и Корнелия Нинова трябва да присъстваме там, при положение че ние не гледаме предложения на Левицата.

Няма да стигаме до крайност, но в крайна сметка това ясно ще покаже истинското лице на ГЕРБ, които едно говорят пред българските избиратели, едно обещават, а всъщност вършат нещо коренно различно, за тях не е важно да има един спокоен парламентарен живот, за тях е важно да има обиди, конфронтации", коментира социалистът.

БСП очаква подкрепата на ДПС и "Воля", за да се насрочат извънредни заседания, на които чакащите законопроекти на опозицията да бъдат гледани извънредно в комисии", каза още Стойнев и допълни, че от парламентарната група на БСП нямат достатъчно подписи, за да отправят искането, тъй като са необходими една трета от всяка комисия и затова призова и останалите парламентарни групи да ги подкрепят.

„Очакваме колегите от другите парламентарни групи, които също изказват своето огромно недоволство за начина, по който до момента функционира парламентът, да се включат в този процес, защото и при тях има забавено законодателство.

Председателят на НС Димитър Главчев обеща, че ще напише писма до всички председатели на парламентарни комисии с покана да ускорят приемането на законопроектите. Според Стойнев обаче е достатъчен телефонен разговор и нарече това "разиграване на театър".

„БСП ще обсъди в събота свой проект за промени в изборното законодателство".

Драгомир Стойнев изрази надежда, че предлаганият от Левицата проект ще получи подкрепата на другите политически сили.

„Надяваме се и другите политически сили да ни подкрепят, тъй като ние сме сигурни, че това е правилната система, със 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани народни представители, изцяло мажоритарен вот трудно би се приел от БСП, защото наистина може да се получат много изкривявания, а и виждаме, че там, където има изцяло мажоритарен вот, като Франция, за въвеждане на пропорционалния елемент, защото не е нормално трета политическа сила, получили близо 4 млн. гласа, да има само двама или трима народни представители в техния парламент. Ние още не сме разговаряли с другите политически сили. Когато представим законопроекта, той ще бъде и обсъждан, и дебатиран, и публично оповестени конкретните му изменения", каза още Стойнев.