Дългосрочният рейтинг на ОББ беше значително повишен след придобиването ѝ от КВС Груп
Секция: ИКОНОМИКА
22 Юни 2017 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дългосрочният рейтинг на ОББ беше значително повишен след придобиването ѝ от КВС Груп

/КРОСС/ Две от трите най-големи агенции за кредитен рейтинг - Фич Рейтингс и Стандард енд Пуърс Глобъл - повишиха рейтинга на Обединена българска банка много скоро след придобиването на 99.9% от собствеността й от страна на КВС Груп на 13 юни 2017 г.

Фич Рейтингс премахна рейтинга за наблюдение (RWP) върху дългосрочния и краткосрочния рейтинг на ОББ за неизпълнение (IDR) и рейтинга за поддръжка (SR). В същото време Фич повишиха дългосрочния рейтинг IDR на ‘BBB+', което е с 6 нива по-високо от предходния рейтинг ‘В+'. Това е възможно най-високият рейтинг за българска финансова институция. Положителната перспектива на ОББ отразява тази на българските държавни  облигации (ВВВ-/положителна). Дългосрочният рейтинг на ОББ, IDR, би могъл дори да бъде преразгледан в посока нагоре, ако горната граница за България бъде преразгледан в същата посока.

По-високият рейтинг на ОББ отразява виждането на Фич за голямата вероятност КВС да подпомогне своето българско дъщерно дружество, в случай че е необходимо. По-рано днес те официално обявиха: „Вярваме, че синергията на ОББ с новата им компания майка ще е силна, тъй като банката предоставя услуги на един от четирите стратегически важни пазари за КВС в Централна и Източна Европа (заедно с Чехия, Унгария и Словакия)".  При официалното публикуване Фич споменават, че КВС присъства на пазара в България от 2007 г., макар и с по-малката СИБАНК, тяхно дъщерно дружество (около 3.4% пазарен дял), както и със застрахователната компания ДЗИ. След придобиването на ОББ (на четвърто място по общи активи с около 7.4% пазарен дял), КВС постигнаха стратегическата си цел за значителен пазарен дял (около 11%, трето място) в България.

Стандард енд Пуърс (S&P Global) също значително повишиха дългосрочния рейтинг на ОББ от ‘В+' на ‘ВВ+‘, което е с четири нива по-високо и се равнява на рейтинга на България. Положителната перспектива показва, че Стандард енд Пуърс Глобъл биха могли да повишат рейтинга й през следващите 12 месеца, ако установят подобрение на бизнес профила на банката и, по-специално, по-фокусирана стратегия за растеж и успешна интеграция на ОББ в банковите операции на КВС в България. Според Стандард енд Пуърс Глобъл  фактът, че ОББ е местна банка, оперираща само в България, е от значение за това, че те не биха определили рейтинг, по-висок от този на държавата. Бъдещо повишаване на рейтинга на ОББ зависи от повишаване рейтинга на България. Това означава, че ОББ в момента е оценена като топ финансова институция в България.

Стандард енд Пуърс Глобъл вече не гледат на ОББ като на банка, изложена на риск от заразяване от бившия й акционер - Националната банка на Гърция. Те смятат още, че ОББ сега е стратегически важно дъщерно дружество за КВС Груп: „България е много важен пазар за КВС и ние очакваме групата да бъде силно ангажирана с ОББ, предвид намерението й да расте значително в българския банков сектор", и добавиха също „Вярваме, че амбициите на КВС Груп в България би трябвало постепенно да увеличат конкурентната позиция на операциите им на местно ниво, като регистрират по-висок растеж и печалба напред във времето."

Новият главен изпълнителен директор на ОББ и Кънтри мениджър на КВС Груп за България, Петър Андронов, направи коментар по повод значително повишените рейтинги на банката: „В съответствие с дългосрочната стратегия на КВС Груп, ОББ, заедно със СИБАНК, ще се превърне в една от първите три банки на българския пазар. Повишаването на рейтингите е още едно доказателство, че обединяването на ОББ и СИБАНК ще бъде от полза както за местната икономика, така и за клиентите. Тъй като и ДЗИ, една от основните застрахователни компании на пазара, е част от Групата, ще разширим нашите банкови и застрахователни дейности и ще станем най-голямата финансова група в България."