БСП няма да подкрепи промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
Секция: ПОЛИТИКА
22 Юни 2017 10:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП няма да подкрепи промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

/КРОСС/ „БСП за България" няма да подкрепи промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), тъй като те са направени в грубо потъпкване на Закона за нормативните актове". Това обяви секретарят на ПГ на „БСП за България" Георги Търновалийски по време на дебатите по промените в ДОПК, които засилват ефективността на административното сътрудничество между данъчните администрации, предаде „Фокус".

„Тези промени в разпоредбите на ДОПК са подложени на обществено обсъждане, за тях имаме предварителна оценка на въздействието", коментира той и обърна внимание, че на по-късен етап са внесени нови разпоредби, които са значими по своя характер и от тях зависят не само бизнесът и почти всички граждани на страната. По думите му това е недобър начин на правене на законодателство.

„Това е грубо потъпкване на Закона за нормативните актове и поради тази причина, няма да подкрепим предложените промени в ДОПК", коментира той.

Търновалийски заяви, че не може да се съгласи, че са преодолени неясноти и евентуални противоречия в правоприлагането с този законопроект. Според него промените създават предпоставки за административен натиск и произвол.

"В предложените промени липсват законови дефиниции, на "скрито съучастие", на "управление на цялостната дейност", на "недобросъвестност", поясни той.

Според него заедно с разширяване на обхвата на фискалния контрол на акцизните стоки е било нужно да се прецизира и усъвършенства настоящата нормативна уредба, която създава сериозни предпоставки за необоснована и незаконосъобразна административна намеса в правната сфера на данъкоплатците.