Проф. Анелия Клисарова: Искаме помощи за деца не само в първи клас, а и за по-горните
Секция: ПОЛИТИКА
22 Юни 2017 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Анелия Клисарова: Искаме помощи за деца не само в първи клас, а и за по-горните

/КРОСС/ „Бедността и социалното разслоение в нашето общество е факт. Трябва да вземем бързи и строги, своевременни мерки - внасяме промени в Закона за семейните помощи за деца". Това заяви народният представител от „БСП за България" проф. Анелия Клисарова пред журналисти в парламента.

Тя обясни, че сега децата получават само 250 лв еднократна помощ в първи клас, но деца ходят на училище и в по-горни класове.

„Затова искаме да помогнем на тези семейства да изпращат по-спокойно децата си на училище. Тези помощи да бъдат осигурени и за втори, трети и четвърти клас. За това са необходими около 30 млн.лв допълнително в бюджета", допълни депутатът от левицата.

Проф. Клисарова посочи данни, според които близо 22% от населението живее под прага на минимум:

„2% от децата в България нямат място вкъщи, където да седнат да учат и пишат, 36% нямат възможност да си купят книга, като изключвам учебниците, които получават безплатно."

Проф. Клисарова каза още, че 41% от децата нямат възможност да участват в платени екскурзии или други подобни мероприятия, 40% не могат да си купят втори чифт обувки, а 31% от децата не могат да си позволят плод или зеленчук поне един път на ден. „Това са страшни факти и като кажем, че над 6000 деца са отпаднали от образователната система между 1 и 4 клас, мисля, че няма нужда от анализ", коментира народният представител.

„На фона на всички замразени социални плащания, вече години наред - откакто управлява ГЕРБ, това е едно добро предложение". Това заяви пък народният представител от „БСП за България" Георги Гьоков.

Според него трябва да се подпомагат семейства, които са в неравностойно положение.

„Ако трябва да има подоходен критерий, е възможно да разгледаме въпроса- какъв да бъде той и редно ли е да бъде увеличен малко нагоре", каза още той.

Гьоков е на мнение, че 30 млн.лв не са много и могат да бъдат поети от излишъците, с които се хвали правителството на Борисов.

„Ако бюджетът за 2018 г. позволява, защо тези помощи да не се разпрострат и до 8 клас", предложи народният представител.