Липсата на образование в основата на бедността
Секция: КУЛТУРА
22 Юни 2017 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Липсата на образование в основата на бедността

/КРОСС/ Образованието оказва съществено влияние върху риска от бедност при работещите. Най-висок е делът на работещите бедни с начално и без образование - 68.8%.

С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за хората с основно образование и над 4 пъти за тези със средно, пише в доклада на Националния социологически институт (НСИ).

Едночленните домакинства поддържани от човек над 65 години, самотните родители с деца и домакинствата с три и повече деца са най-заплашени от бедност. Рискът от бедност за 2016 г сравнено с предходната при домакинства с един родител и зависими деца е най -голям - 12,2%. Най-малко бедни има в домакинствата с двама възрастни и едно дете и с двама възрастни над 65 години. Жените, които поддържат домакинство сами са застрашени от бедност с 15,3% повече отколкото мъжете в същите условия.

Последните резултати сочат, че най-много бедни има сред ромите - 77.1%, а най-малко сред българската етническа група - 15.7%. При българите обаче преобладаващите бедни са пенсионерите - близо 43%, а сред ромите - безработните - 39%. Работещите бедни сред турската, българската и ромската общност са с приблизително близък дял - съответно 29%,27.9% и 28.1%. показва още социологическото проучване.

Най-голяма част от живеещите в България изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (56.3%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи -неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване. Резултатите изведени от Социологическият институт показват, че 34.5% от хората в държавата не могат да си позволят да ядат месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от хората в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а близо 40% се ограничават при отоплението на жилището си.

През 2016 г. 31.9% от населението живее в материални лишения. Половината от българите не могат да си позволят едноседмична почивка, за турската етническа група това са три четвърти от хората, а едва 8% от ромите могат да се похвалят, че могат да почиват цяла седмица.

Във връзка със стратегията "Европа 2020" се изчислява комбиниран показател на напредъка на страните Показателят включва хора, живеещи в риск от бедност, с материални лишения и в домакинства на безработни.Този показател сочи, че през 2016 г. 40.4% от населението (2 890.3 хил. души) са били в риск от бедност и социално изключване.

През 2016 г. 31.9% от децата до 17-годишна възраст в България са изложени на риск от бедност, или с 6.5 % повече спрямо 2015 година. Социалните помощи към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 11.6 %.

Достигнатата образователна степен и професията на родителите са важен фактор за бъдещото развитие на децата. По-високото образователно равнище дава възможност за по-широк достъп до пазара на труда и съответно до по-високо заплащане. През 2016 г. всяко осмо от десет деца (77.4%), чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност. Приблизително 18 пъти по-малко са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност.

На всеки четири от десет деца не може да бъде осигурено купуването на книги, които са подходящи за възрастта на децата и купуването на два чифта обувки по размер в зависимост от сезона. През 2016 г. 41.4% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност.

През 2016 г. 18.7% от българчетата са лишени от необходими материални консумативи, 40.0% от турците до 17-годишна възраст и 75.1% от циганчетата.

През 2016 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Пазарджик, а най-високата - в област София, Стара Загора и Габрово.

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен - 31.4%, Пазарджик - 28.2%, и Варна - 26.6%., а най-нисък в областите Ямбол - 14.4%, Силистра - 14.9%, и Благоевград - 15.7