След 2 години всички плащания над 1000 лева ще минават по банков път
Секция: ИКОНОМИКА
22 Юни 2017 14:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След 2 години всички плащания над 1000 лева ще минават по банков път

/КРОСС/ След две години плащанията над 1000 лева задължително да стават по банков път. Това предвиждат промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които бяха приети на първо четене от депутатите, съобщава „Дарик".

В момента преводи по банков път се правят за суми над 10 000 лв.

Настоящите предложения на властта предвиждат от 1 август ограничението да е 5000 лв., от началото на 2018 г. - 3000 лв., а година по-късно - 1000 лв.

„Предлага се рестрикция, с която разплащанията в брой да бъдат ограничени за две години до 1000 лева. Няма такава практика в Европа. Това няма да подпомогне и няма да ограничи сивата икономика и всички ние добре го знаем", каза Георги Търновалийски от БСП.

Оценката на опозицията за това предложение е, че е текст, който лобира в интерес на търговските банки, защото по думите на депутата в последните години те основно печелят от такси и комисионни - такси за откриване на банкови сметки, такси за обслужване, такси за поддържане на банковата сметка, за закриване. А сега ще се наложи и такси за ПОС-терминали по малките магазини, ако позволим това да се случи, каза Търновалийски.

Според него, от друга страна, тази рестрикция ще доведе до нови, немалки и ненужни разходи за малкия и средния бизнес, а и за хората.

От своя страна Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната комисия в НС, изрази съмнение, че именно такова е мнението на Търновалийски.