Халачева: Не бива да се отлага разглеждането на Законопроекта за реформата в детското и младежко правосъдие
Секция: ПОЛИТИКА
22 Юни 2017 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Халачева: Не бива да се отлага разглеждането на Законопроекта за реформата в детското и младежко правосъдие

/КРОСС/ Пловдивският народен представител и член на постоянната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Теодора Халчева участва в Петата национална научно-практическа конференция за агресията в училищата, на улицата и в интернет. Тридневният форум се организира от Община Асеновград, като в него се включват от цялата страна представители на местни комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, педагогически съветници и специалисти.

„Присъствам по собствена инициатива, защото смятам, че този диалог между народните представители и хората, които работят на терен и познават проблемите в дълбочина, е задължителен", изтъкна най-младият депутат в 44-тото НС. По думите ѝ, специалистите са тези, които дават адекватната и ефективна информация, за да бъде превърната в качествена законодателна инициатива.

Попитана от журналисти за Закона за реформата в детското и младежко правосъдие, тя уточни, че все още не е внесен вариант за обсъждане. Тя съобщи, че миналата седмица по нейно предложение на разговор за хода на посочения законопроект е поканен правосъдният министър. Предстои г-жа Цачева да бъде изслушана в постоянната комисия.

„Важно е да разберем на какъв етап е законопроектът, но считам, че не бива да се отлага разглеждането му. Между първо и второ четене са възможни промени, които да отразяват реалността и да отчитат обществения интерес, но все пак трябва да се депозира вариант". 

Народният представител от „БСП за БЪЛГАРИЯ" се ангажира с организирането на публично обсъждане на законопроекта със специалисти и неправителствени органзиации, когато той бъде факт. Това е една от приоритетните области, в които Теодора Халачева работи активно. В тази връзка са и двата актуални въпроса, внесени от нея за петъчния парламентарен контрол. Първият е към министъра на вътрешните работи относно Проект

„Подобряване на закрилата на детето и превенция на детската престъпност в България". Поводът за втория е драматичният случай от миналата седмица в Центъра от семеен тип в Карлово, който разтърси обществото с разкритията за условията и начина на живот на децата в социалната институция.