Иновационен лагер по зелено предприемачество поставя кръговата икономика във фокуса на образователната система
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Юни 2017 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иновационен лагер по зелено предприемачество поставя кръговата икономика във фокуса на образователната система

/КРОСС/ 40 гимназисти от цялата страна, които в последните два месеца участваха в пилотното преподаване на новосъздадено първо по рода си за целия свят учебно съдържание по зелено предприемачество, ще се включат в иновационен лагер на 26 юни от 09.00 ч. в София тех парк, сграда Инкубатор, зала JA Startup Hambar. Разделени в екипи от по 5 души, те ще работят в продължение на няколко часа върху казус, зададен от организаторите, JA България. В края на деня отборите ще се изправят пред жури от експерти, за да презентират разработените с помощта на достъп до Интернет и съвети на ментори иновативни идеи за устойчив бизнес.

Иновационният лагер е елемент от проекта GREENT, иницииран от Джуниър Ачийвмънт България и съфинансиран от програма „Еразъм+" на Европейския съюз. Партньори на българската неправителствена организация са още 4 организации от европейската мрежа на Джуниър Ачийвмънт - от Гърция, Румъния, Латвия и Норвегия. Мисията на проекта е да създаде образователни инструменти, които да помогнат на учителите в Европа да изградят у своите ученици мисловна нагласа за екологосъобразно предприемачество. Вече напълно завършени са методология за преподаване на зелено предприемачество чрез метода на blended learning (смесено обучение, използващо онлайн технологии в съчетание с традиционно преподаване в класната стая), учебна програма по зелено предприемачество и наръчник за учителя с 36 напълно разработени урока, съдържащи насоки и идеи за активности, които учителят може да използва в клас.

Изчерпването на природните ресурси, замърсяването, промените в климата, загубата на биоразнообразие, ерозията на почвите са сред въпросите, които дефинират нашето време. Бизнесът и икономиката имат нужда от радикална трансформация, за да могат да осигурят по-добър живот за бъдещите поколения. Тази трансформация вече е започнала на много места, като само в Европейския съюз над 4 милиона души работят в предприятия, част от т.нар. „кръгова икономика". За да може промяната да се случи в голям мащаб обаче е нужно изграждането на ново екологосъобразно и предприемачески ориентирано съзнание в цяло едно поколение. Учебният комплект по зелено предприемачество, разработен от Джуниър Ачийвмънт България, отговаря именно на тази нужда, отчитайки, че към момента образователните системи изостават в предлагането на интерактивно, модерно учебно съдържание по тази тема. В рамките на уроците учителите и учениците ще могат да се запознаят с множество успешни и вдъхновяващи модели на устойчив бизнес, който създава положителен ефект за природата и обществата. Предвидена е възможност за младите хора да разработят и свои собствени идеи за устойчив бизнес в 7 лесни стъпки, които ги превеждат през процеса на предприемаческо откритие и бизнес моделиране за устойчив бизнес.

„Разработваме учебните материали вече година и половина и дори самият процес на създаването, многократното преработване след получената обратна връзка и тестването им може да бъде определен като добра практика", споделя Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности" в Джуниър Ачийвмънт България и главен координатор на проекта. „Основните предимства на новия ресурс са неговата гъвкавост и възможност да се преподава под най-различни форми в гимназията, лесната и ясна за следване структура на преподаване, както и това, че развива тези толкова важни нови „зелени" умения и нагласи, необходими на новата зелена икономика. Ключова иновация е фактът, че голяма част от уроците бяха създадени от екипи от учители и експерти от петте държави, които работиха съвместно онлайн - така изцяло обръщаме представата за ролята на учителя, който от пасивен проводник на написани от друг уроци сам се превръща в създател на учебното съдържание, което ползва в час. За този иновативен проект сме номинирани от глобалната организация JA Worldwide за престижна награда за сътрудничество."

От новата учебна 2017-2018 година всички желаещи учители в България ще могат да ползват създадените ресурси напълно безплатно. Джуниър Ачийвмънт България ще предлага и обучения на учители, които се интересуват как да преподават зелено предприемачество, като курсовете са одобрени от Министерството на образованието и науката в рамките на Информационния регистър на одобрените програми за квалификация на педагогическите специалисти и ще носят кредити на посетилите ги учители.

Проектът GREENT ще приключи със заключителна международна конференция в края на септември 2017 г. в София. Организациите партньори разглеждат тази конференция само като поредна стъпка в своята стратегия за разширяване на преподаването по темата зелено предприемачество, като вече имат ясен план как да го направят достъпно за повече ученици в Европа и света.