Родителският отпуск за мъже военнослужещи мина на комисия в НС
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2017 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родителският отпуск за мъже военнослужещи мина на комисия в НС

/КРОСС/ Парламентарната комисия по отбрана даде зелена светлина на възможността мъже военнослужещи да използват родителски отпуск. Единодушно с 20 гласа депутатите приеха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, предложени от правителството, предава news.bg.

Промените ще осигурят равни възможности пред мъжете и жените за използване на родителски отпуск и ще синхронизират националното законодателство с европейска директива в тази насока. Така мъжете военнослужещи ще могат да ползват родителски отпуск при условията и реда на общото трудово законодателство.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че във военното ведомство се обсъжда възможността военните, излезли в родителски отпуск, да бъдат замествани от краткосрочно наети. Това ще стане възможно с доброволната военна служба.

Таско Ерменков от БСП повдигна темата за контрола. По думите му, не е изключено мъж да "джироса" детето на бабата и да ходи да работи като охранител някъде. Зам.-министър Запрянов се съгласи, че трябва да има механизъм за контрол от Министерството на отбраната.