Гръцкото МВнР осъди четенето на корана в „Света София“
Секция: СВЯТ
23 Юни 2017 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гръцкото МВнР осъди четенето на корана в „Света София“

/КРОСС/ Гръцкото министерство на външните работи написа официално заявление във връзка с опитите на Турция да превърне истанбулската „Света София" отново в Джамия.

Гръцкият вестник Protothema, представя текста му:
„Ние осъждаме четенията на кората и провеждането на молитви в „Света София", които бяха посетени от председателя на турския Директорат за религиозни въпроси и излъчени от турската национална телевизия."

„Света София" е обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Опитите тя да бъде превърната в джамия - чрез четене на корана, провеждане на молитви и други действия е предизвикателство срещу международната общност, която трябва да се мобилизира и да реагира.

Това е ясно неприемливо предизвикателство към религиозните чувства на християните навсякъде и към тези, които почитат културното наследство на човечеството и се случва по време, когато междуверския диалог трябва да се издига, а не подкопава. Призоваваме Турция да се държи като модерна и демократична държава, да защитава екуменистката природа на „Света София" и да уважава вековната традиция на този паметник".