Румънците с 27% по-високи доходи от българите
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юни 2017 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румънците с 27% по-високи доходи от българите

/КРОСС/ Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и ниски доходи в европейския печат. Дори по-често от другата най-бедна страна в обединена Европа - България. Но румънците вече получават с 27% по-високи доходи от българите, показват данните на Евростат, предава bTV.

Само за последната година доходите в северната ни съседка са се увеличили с над 14%, а долната камара на румънския парламент гласува драстично увеличение на заплатите на лекарите и учителите до 2019 година, като лекарските заплати се очаква да се удвоят и да стигнат 5000 лева за шеф на отделение.

Така румънците убедително печелят битката на честта за предпоследното място за размер на заплатите в 28-членния европейски блок. И все повече се доближават до централноевропейските страни, докато се откъсват от България.

1419 лева е средната брутна заплата в 19-милионата страна на север от Дунав към юни 2017 г. срещу 1034 за най-бедния член на ЕС.

След облагане в джоба на румънците влизат чисто 1020 лева, а след данъци заплата у нас е 807 лева.

И в България, и в Румъния най-високи са доходите в IT сектора. Румънците, които работят в сферата на информационните технологии, печелят средно по 3250 лева преди облагане, срещу 2159 лева у нас.

Голямата разлика в средните доходи в двете съседки идва от големия брой румънци, заети в индустрията. Работещите в този сектор получават средно по 2600 лева месечна заплата в Румъния срещу 1647 в България.

Заетите в банковия сектор, пенсионното осигуряване и застраховането в Румъния получават средно 2427 лева срещу 1612 лева у нас.

Стартовата заплата на румънски учител е 841 лева като правителството се ангажира да увеличи възнагражденията на младите учители до 1372 лева през 2022 лева.

За начало на кариерата си учителите у нас получават 660 лева. Нашето правителство обеща да вдигне стартовата учителска заплата с 15% още от септември и тя да стане 759 лева преди облагане с данъци.

Съществена е разликата в базовото възнаграждението на лекарите у нас и в Румъния - 1956 лева месечно в Румъния срещу 1000 лева в България.

Икономическият експерт Мика Зайкова смята, че Румъния има 1,5 пъти по-голям ръст на БВП от нашия заради борбата с корупцията. „Там има приток на инвестиции, защото има бизнес климат за инвестиции. Те правят реални стъпки за справяне с корупцията, контрабандата и сивата икономика, а ние правим мимикрия - първо, на реформи, второ, на борба с корупция", каза Зайкова.

В Румъния има около 6 пъти повече чужди инвестиции, отколкото в България, отбелязва икономистът Кольо Парамов. И посочи доверието на големите инвеститори в Румъния като основна причина за повишаването на заплатите.

По думите му в момента България прави чужди инвестиции 100 милиона евро на месец, в годишен план - около 1,1 - 1,2 милиарда. Страната ни се нуждае минимум от 4 пъти повече чужди инвестиции, коментира Парамов.

„Вторият проблем е Валутният борд. Ние имаме лошо парично неравновесие, което в момента блокира цялото развитие на България", посочи Парамов.

„Няма проблем да минем към еврото, защото всичко в момента в България е в евро", заяви още той.

50% е сивата икономика у нас, 4,5 милиарда не влизат в данъчната система, изчисли още Мика Зайкова.

Статистиката показва, че няма как да разчитаме да станем по-богати с развитие на туризма, защото единствената сфера, в която заплатите между България и Румъния не е значителна, е обслужването. Работещите в хотели, ресторанти, магазини и т.н. получават малко под 600 лева у нас срещу около 700 лева в Румъния.

Румъния не е държава, на чиято икономика и стандарт на живот някой в Европа завижда. Но 19-милионната страна изглежда все по-богата, ако бъде погледната от южната страна на Дунав.