Реконструираха лицето на мумия на 3 500 години
Секция: Наука
23 Юни 2017 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Реконструираха лицето на мумия на 3 500 години

/КРОСС/ Международен екип изследователи реконструира лицето и мозъка на египетска мумия на 3 500 години. Тяхното разследване също така разкри нова информация относно това как тялото е било подготвено за мумифициране, осветлявайки погребалните ритуали за човек извън кралското семейство, съобщава Live science.

Останките, представляващи добре запазена глава и каноп с вътрешните органи, са принадлежали на Небири - египетски сановник, който е живял при управлението на фараон Тутмос III (1479-1425 пр.н.е.). Мумията на Небири стана известна преди две години, когато беше диагностицирана като най-старият случай в света с хронична сърдечна недостатъчност.

Небири е бил началник на конюшните на фараона. Предишни проучвания на мумията са показали, че е починал от остра сърдечна недостатъчност на възраст между 45 и 60 години. Погребан е в Долината на кралиците, но гробницата му е била разграбена като само мумията е останала незасегната.

Откриването на главата е от огромно значение, тъй като тя е рядък пример за изпълнението на погребалните обичаи за хората от елита, но извън кралското семейство. Докато с годините египтолозите са се сдобили с добри познания за погребалните процедури при мумиите на кралете и кралиците от 18-тата и 20-тата династия благодарение на радиологични проучвания, то има малко данни за точните процедури, прилагани за хора извън кралското семейство от същото време.

Новото проучване, публикувано в списание Forensic Science, Medicine and Pathology, дава възможност на учените да подобрят своите познания за тези погребални пратики и да потвърдят общественото положение на началника на конюшните като част от елита по време на 18-тата династия.

"Учените наблегнаха върху употребата на методи от съдебна медицина както при определянето на това как може да е изглеждал, така и върху техниките за мумифициране и как могат да бъдат сравнени с тези при други хора от същия период", обяснява водещият автор на проучването Робърт Лойнс (Robert Loynes) от Университета в Манчестър.

Главата на Небири е подложена на компютърна томография, за да бъде разследван вида на третирането, което е получил по време на мумификационния процес. С данните от компютърната томография учените след това извършват лицева реконструкция като използват методите на съдебната медицина в наши дни.

При предишни проучвания на мумията е извършен биохимичен анализ на фрагменти от тъканта, използвана за обвиване на органите и главата, за да се идентифицират съставките в рецептата за балсамиране - верятно сложна смес от животински мазнини, ароматни растения и смола.

Тези анализи, заедно с компютърната томография и лицевата реконструкция на мумията, позволяват на учените да открият няколко важни черти на мумификационните процедури, използвани в случая.

Те откриват доказателства за уникален подход по премахване на мозъка с помощта на дупка, направена в решетъчната плочка (lamina cribrosa) на решетъчната кост в основата на носа, за да бъде извлечен мозъкът от там. Учените с изненада установяват, че всъщност почти целият мозък е бил оставен на мястото си.

"Методът на проникване в черепната кухина за премахване на мозъка е един от описаните от Херодот около 450 г. пр. н. е. Идеята е да се премине през решетъчната плочка и след това да се премахне мозъка. Тук обаче, повечето от мозъка е останал недокоснат вътре в черепа, той не е бил премахнат изобщо. Ние също така открихме, че тъканите са били вкарани, обвити около останалия мозък и оставени там", обяснява Лойнс.

Превръзките всъщност изглеждат вкарани навсякъде в главата, за да я защитават и й позволят да запази външния си вид. Възможно е дупката в носа всъщност да е направена за вкарване на тъканта, а не за премахване на мозъка. Очите също са били внимателно подготвени по време на мумификационния процес - очните ябълки са били отворени, а тъканта е била вкарана вътре, за да могат да задържат сферичната си форма.

Тези мумификационни техники са подобни на наблюдаваните при други погребения на хора от елита от този период и потвърждават, че Небири е бил част от тази група от обществото.

"Работата ни потвърди, че е бил от елита и това отговаря на неговата титла като началник на конюшните. Сама по себе си това е титла от висок ранг, защото конете са били въведени в Египет точно преди 18-тата династия. Но като се сравняват мумификационните техники, е възможно да се прибави значителни по количество и тежест доказателства към това", добавя Лойнс.

Източник: Наука OFFNews