Съставиха списък на бозайниците, носители на рискови за човечеството вируси
Секция: Наука
23 Юни 2017 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съставиха списък на бозайниците, носители на рискови за човечеството вируси

/КРОСС/ На учените е известно, че много от вирусните заплахи, които хората ще срещнат в бъдеще, вероятно ще дойдат от вируси, които вече съществуват, но живеят в други видове, особено бозайници. Животните-гостоприемници са изградили имунитет до някаква степен срещу тези вируси, но това не е така при хората. Ако вирусите попаднат в човека, резултатът може да се окаже пагубен, съобщава НаукаOFFNews.

Затова екип учени от EcoHealth Alliance състави каталог на всички познати вируси, преминаващи от животните към хората и определи кои от тях са най-опасни за прехвърляне върху хората, съобщава Phys.org. Учените освен това определиха тропическите региони като най-рискови за разпространението на тези вируси - това са Централна и Южна Америка, Западна и Централна Африка и Югоизточна Азия.

Проучването е публикувано в списание Nature.

За да съставят подобен каталог, учените първо създават база данни с информация за 754 вида бозайници, които представляват 14% от всички познати видове. Те също така прибавят приблизително 600 познати вируси, които засягат бозайниците (от които една трета са познати като прехвърлящи се върху хората), както и кои животни засягат . След това създават математически модели, които да предоставят информация за зоонозните вируси.

Зоонозите са група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно. С тези вируси се обясняват възникналите през последния век тежки епидемии като свинския и птичи грип, както и вируса САРС.

Моделите показват, че вероятността от заразяване със зоонозни вируси зависи силно от самите видове и тяхното разположение по земния глобус. Най-голям брой вируси, опасни за човека, се оказва, че се пренасят от прилепите, а районите, където това най-вероятно може да стане, са Южна и Централна Америка. Приматите представляват втора по големина рискова група, особено в Централна Америка, Африка и Югоизточна Азия. Гризачите са на трето място с най-висок риск в Северна и Южна Америка и Централна Африка.

Предвид на факта, че прилепите и гризачите мигрират из целия свят, тоест огнището на заразата не е фиксирано до едно местообитание, а в същото време хората продължават да проникват по места, богати на биологични видове, зоонозните вируси все по-трудно ще бъдат контролирани. Освен това е невъзможно заразените да бъдат подложени на карантина, защото не при всички симптомите се улавят веднага.

Информацията за разположението на видовете-преносители на зоонозните вируси се събира с цел в бъдеще да бъде използвана за прогнозиране къде е най-вероятно да се появи следващата пандемия и кои видове са най-вероятните й преносители, изтъква главният автор на проучването Петер Дашак (Peter Daszak), председател на EcoHealth Alliance.

"Ако сте организация, която проучва спирането на следващата Ебола - а ние знаем, че има стотици други вируси Ебола, които не сме открили на планетата - този списък ще ви насочи къде може да бъде", обяснява Дашак. "И след това може да насочите програмите си към изучаването на тези вируси, и ако ги откриете, можете да определите дали има вероятност да заразят хората", допълва той.