Здравният министър посети служебно Бургас
Секция: Здраве
23 Юни 2017 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравният министър посети служебно Бургас

/КРОСС/ Днес министърът на здравеопазването генерал-майор проф. Николай Петров посети служебно Бургас. Един от поводите е съгласуването и поделянето на отговорностите за бъдещето на новия детски рехабилитационен център в квартал "Ветрен" между местната и държавната власт. По време на министерската визита бяха обсъдени и мерки за стабилизиране на най-голямото медицинско заведение в региона - УМБАЛ Бургас.

Професор Петров бе посрещнат от зам.-кмета д-р Лорис Мануелян и ръководители на различни градски здравни звена.

Новият център се помещава в преустроена и реконструирана съществуваща сграда във в.з. "Минерални бани", кв. "Ветрен". За използване лечебните свойства на минералната вода, той разполага с покрит басейн, оборудван с необходимите уреди за подводна рехабилитация. За нуждите на ползвателите са обособени лекарски кабинет, манипулационна, кабини за хидротерапия /водолечение/, зала за активна кинезитерапия за индивидуални и групови занимания, кабинети за лечебен масаж; кабинет по ерготерапия; кабинет за медико социални дейности за работа с психолог, социален работник, логопед и социален педагог/ресурсен учител; кабини за физиотерапия (електролечение). Осигурена е достъпна среда чрез монтиран платформен подемник.

Центърът ще предоставя модерни здравни услуги спрямо потребностите на децата, въз основа оценка на тяхното физическо състояние, терапевтични и рехабилитационни програми. Реализацията му стана възможна, благодарение на проекта "Създаване на център за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания и техните семейства на територията на община Бургас", финансиран по Мярка 5: "Подобряване на достъпа до и качеството на грижите за деца с психични, генетични и онкохематологични заболявания (с акцент върху деца, страдащи от церебрална парализа, сърдечно-съдови заболявания, аутизъм и младежи, страдащи от хранителни разстройства) и соматични увреждания, причинени от инфекциозни заболявания (като полиомиелит, бактериален менингит, морбили, туберкулоза, ХИВ/СПИН и т.н.) от Програма BG07 "Инициативи за обществено здраве", осъществявана с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014.