Йотова: Европа трябва да има решаващ глас при разрешаване на световните конфликти
Секция: ПОЛИТИКА
23 Юни 2017 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Европа трябва да има решаващ глас при разрешаване на световните конфликти

/КРОСС/ „Европа трябва да има решаващ глас и лидерско място при разрешаване на световните конфликти. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в международна конференция „България и ЕС - 10 години и едно председателство между предизвикателства и надежди". Форумът, под патронажа на вицепрезидента, се проведе в СУ „Св. Климент Охридски" по повод 10-годишнината на Международната магистърска програма „Право на Европейския съюз" и 10-годишнината от присъединяването на България към ЕС.

В изложението си пред участниците в конференцията вицепрезидентът обърна внимание на предизвикателствата, пред които се изправи ЕС в изминалите 10 години - икономическата криза, гръцката дългова криза, навлизащите бежанци и мигранти, Брекзит.

„Всичко това доведе на дневен ред най-накрая да бъде поставен дебатът за бъдещето на Европа и на Европейския проект. Чуха се 5 сценария. Бъдещето на 500 млн. европейци бе заключено в пет варианта. Готовите формули обаче рядко дават добри резултати, необходима е широка обществена дискусия във всички държави членки.", посочи Илияна Йотова.

Според нея видимите резултати в сферата на сигурността продължават да бъдат малко и не могат да разсеят страховете на хората. „Промяната на европейската система за убежищата е необходимост с няколкогодишна давност", подчерта вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова подкопаването на вътрешната стабилност в Европа ще продължава да бъде цел на терористите. „Това е най-мащабната политика, която трябва да се провежда - от битката с мизерията, социалното изключване и маргинализацията, липсата на образование и перспектива до координираната и ефективна борба на службите за сигурност", каза вицепрезидентът.

Илияна Йотова отбеляза, че темата с бежанците налага необходимостта от общи решения и политики, а не еднолични действия на отделни държави. Според вицепрезидента именно общата политика вдъхва доверие.

„Социологическите проучвания сочат, че самите граждани задават необходимостта от повече адекватни общи европейски политики. 80% от европейците очакват ЕС да направи повече за справяне с тероризма. Но фокусирайки се само върху темата за сигурността, пропускаме факта, че почти същият брой граждани настояват и за справяне с други предизвикателства - безработицата и социалните неравенства, защита на околната среда. В тези сфери хората искат да почувстват близостта на Европейския проект, да усетят значимостта му и че той влияе върху живота им. Ако тази пропаст не се запълни, ще продължат да се чуват гласовете на евроскептиците", заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова разгледа въпросите за административната и институционалната реформа в ЕС, общуването между институции и граждани и визионерството при взимане на решения. Вицепрезидентът открои и ролята на България в предстоящото европредседателство и възможността на страната не само да постави част от тези проблеми за разглеждане, но и да предложи решения.

Илияна Йотова приветства усилията на СУ „Св. Климент Охридски" за създаването и развитието на магистърската програма „Право на ЕС" под патронажа на министър-председателя на Република България и с подкрепата на посланика на Република Франция, в която са се дипломирали над 600 студенти.