БНБ пусна възпоменателна монета на хан Тервел
Секция: КУЛТУРА
23 Юни 2017 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНБ пусна възпоменателна монета на хан Тервел

/КРОСС/ БНБ пусна нова българска възпоменателна монета на хан Тервел.

Сребърната възпоменателна монета е с нанесено частично позлатяване и е на тема "Хан Тервел". Монетата е от серията "Средновековни български владетели" и ще влезе в обръщение от 26 юни, понеделник.

На лицевата страна на монетата в позлатен медальон е изобразен печатът на хан Тервел. Под медальона се намира номиналната стойност на монетата "10 ЛЕВА", емблемата на Българската народна банка с годината "1879" върху лента, както и годината на емисия на монетата "2017". В околовръст е изписано "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА".

На гърба на възпоменателната монетата е разположено изображение на хан Тервел, което е отделено със зрънчест пръстен. На изображението хан Тервел предвожда българската войска. В околовръст по външния пръстен е изписано "СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ" и "ХАН ТЕРВЕЛ".

Възпоменателната монета е с номинална стойност от 10 лева. Тя е изработена от сребро с проба 925/1000. Монетата има и нанесено частично позлатяване. Качеството на монетата е мат-гланц, а теглото ѝ е 23.33 г. В диаметъра си възпоменателната монета е 38.61 мм. Тя има гладък гурт.

Монетата е пусната в тираж от 3 000 броя. Тя се продава на касите на БНБ на цена от 66 лева.

Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.