Първият български частен сателит беше изстрелян успешно
Секция: Технологии
24 Юни 2017 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият български частен сателит беше изстрелян успешно

/КРОСС/ Първият в историята български частен комуникационен геостационарен сателит BulgariaSat-1 бе успешно изстрелян.

След като изстрелването миналата седмица беше отложено, сега първият български комуникационен геостационарен сателит BulgariaSat-1, собственост на един от родните телекомуникационни оператори, бе успешно изстрелян от ракета носител "Falcon 9" на SpaceX. Това става в петък вечер, 23 юни в 22:10 ч. българско време от ракетната площадка 39A (LC-39A) в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Сателитът успешно изпълнява планираните маневри и разгърна соларните си панели по график. Очаква се утре BulgariaSat-1 да се поеме към финалната си позиция в геостационарната орбита. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция 1.9E.

Очаква се спътникът, който е първи за България, да работи на своята позиция в геостационарна орбита 15-20 години. Той тежи около 4 тона и е направен от американската компания SSL. Предназначен е за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва и при форсмажорни обстоятелства - при аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

Това е първият български сателит след държавния "Интеркосмос 22 - България 1300", изстрелян през 1981г. като част от честванията по случай 1300г. от създаването на Първата българска държава. Изкуственият спътник има научна цел и години наред предава към Земята данни за лъчевите и заредени частици в атмосферата. Впоследствие бива изоставен.