Водата в Хасково вече е годна за пиене
Секция: Здраве
24 Юни 2017 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водата в Хасково вече е годна за пиене

/КРОСС/ Водата в Хасково вече е годна за пиене. Това обявиха от министерството на здравеопазването след поредните направени замервания на водоснабдителната мрежа в града.

От ведомството излязоха с официално съобщение, след като са получили изследванията от Института по ядрена енергетика и ядрени изследвания към БАН за резултатите от анализите на пробите питейна вода.

Получените резултати показват стойности от 0, 0262 до 0,0807 mSv/у, което е под нормативно определената параметрична стойност от 0,1mSv.

Установените съответствия с нормативните изисквания на подаваната към момента във водоснабдителната мрежа на гр. Хасково питейна вода, дават основание да се отмени наложеното от здравните власти ограничение за ползване на водата за пиене и готвене, съобщават от здравното министерство.

Този извод е препоръчан и в Експертното становище на Световната здравна организация, получено в Министерство на здравеопазването. В своето становище експертите на СЗО изразяват подкрепа към действията, предприети от здравните власти, и определят взетите мерки като адекватни и навременни.

С цел опазване на общественото здраве органите на държавния здравен контрол, респективно - Регионалната здравна инспекция в Хасково ще продължи да извършва стриктен и учестен контрол върху дейността на водоснабдителното дружество за изпълнение на задълженията му да доставя качествена и безопасна питейна вода на гражданите, уточняват от ведомството.