Зам.-министър Проданов инспектира на място ремонтните дейности в Бургаския затвор
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юни 2017 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Проданов инспектира на място ремонтните дейности в Бургаския затвор

/КРОСС/ До края на лятото ще бъде завършен мащабният ремонт на корпуса на затвора в Бургас. Това става ясно при посещението на място на заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов. Той инспектира ремонтните дейности, които в момента са в доста интензивна фаза и получи уверението на началника на затвора Бранимир Мангъров, че скоро лишените от свобода в един от най-пренаселените затвори у нас ще търпят своите наказания при условия, които отговарят на европейските изисквания.

Затворът в Бургас е последният от местата за лишаване от свобода у нас, в чийто корпус не бяха изградени самостоятелни санитарни възли, спалните помещения не отговаряха на стандартите от 4 кв. м. на задържано лице, а достъпът до пряка слънчева светлина не навсякъде беше достатъчен. Със средства от бюджета в размер на около 1 млн. лв. и с доброволния труд на лишени от свобода, Бургаският затвор в скоро време ще бъде напълно ремонтиран отвътре и отвън - цялата фасада на затвора също е в процес на саниране. Условията в затвора са критикувани в редица доклади на международни и национални институции и неправителствени организации.

След ремонта в основния корпус на затвора ще останат около 300 лишени от свобода. Част от затворниците поетапно ще бъдат премествани в затворническото общежитие от закрит тип в Дебелт - най-модерното и ново пенитенциарно заведение от закрит тип. То бе открито преди 3 месеца, след като по проект на Норвежкия финансов механизъм „Подобряване на стандартите в затворите и арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права", бяха отпуснати безвъзмездно 5 208 965 лева за преустройство на бивши сгради на МВР в землището на селото. Това е и най-големият обект, завършен успешно в рамките на програма БГ 15 „Корекционни услуги включително без прилагане на мерки за задържане" на НФМ.

Към момента на територията на новото затворническо общежитие, в което са обособени над 100 килии, са настанени 273 лишени от свобода, констатира при проверката заместник-министър Проданов. Пълният капацитет на общежитието е до 450 затворници.

По думите на заместник-министър Проданов, новият програмен период на Норвежкия финансов механизъм ще надгради постигнатото, за да може да се продължи активната работа за подобряване на материалните условия в затворите и арестите. През следващите години ще се работи за реновиране и на други обекти от инфраструктурата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" и за внедряването на съвременни програми за обучение на персонала и работа с лишените от свобода.

В краткосрочен план предстои откриването на реновирана сграда за настаняване на лишени от свобода от открит тип към затвора в Плевен, ремонт в затвора Пазарджик и затворническо общежитие „Черна гора" към затвора в Стара Загора, както и преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно, например в Сливен, Стара Загора и др.