България и Гърция ускоряват работата за газовата връзка
Секция: ИКОНОМИКА
24 Юни 2017 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Гърция ускоряват работата за газовата връзка

/КРОСС/ България и Гърция ще работят за ускоряване на дейностите по завършване на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка между двете страни. Това е било потвърдено на среща в Атина на енергийния министър Теменужка Петкова и гръцкия ѝ колега Йоргос Статакис.

Те са се договорили да съсредоточат усилията си върху процедурите за избор на изпълнител на строителството, разрешения за строеж и всички необходими документи на територията на България и Гърция, съобщиха от Министерството на енергетиката.

За финансирането на проекта, министър Петкова обясни, че освен получените от Европейската комисия 45 милиона евро, в няколко последователни бюджетни години българското правителство потвърждава държавна гаранция в размер на 110 милиона евро.

"В момента приключваме процеса за получаване на допълнително финансиране в размер на 35 милиона евро за проекта по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", ще разчитаме на европейската солидарност", подчерта Петкова, цитирана от БНР.