Китай и САЩ се разбраха: Без ядрено оръжие на Корейския полуостров
Секция: СВЯТ
24 Юни 2017 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай и САЩ се разбраха: Без ядрено оръжие на Корейския полуостров

/КРОСС/ Китай и САЩ се споразумяха, че усилията за премахване на ядреното оръжие на Корейския полуостров трябва да бъдат "пълни, подлежащи на проверка и необратими", заявиха китайските държавни медии, съобщавайки резултатите от разговорите на високо равнище във Вашингтон тази седмица, предаде „Ройтерс".

"Двете страни потвърждават отново, че ще се стремят към пълно, доказуемо и необратимо ядрено разоръжаване на Корейския полуостров", се казва документ, публикуван от официалната информационна агенция "Синхуа".

Високопоставеният китайски дипломат Янг Джиечи и генерал Фанг Фенгуи се срещнаха с Тилърсън и министъра на отбраната Джим Матис по време на разговорите. Янг по-късно се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом, където също обсъдиха Северна Корея, съобщава "Синхуа", цитирана от news.bg.
Документът подчертава също така необходимостта от пълното и стриктно спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН както и диалог и преговори, което отдавна е позицията на Китай по този въпрос.

Военният обмен също трябва да бъде подобрен и да бъдат създадени механизми за уведомяване, за да се намалят рисковете от "грешки в преценката" между китайските и американските военни.

Китайските държавни медии описват разговорите (първите по рода си с администрацията на Тръмп), като подобряване на механизмите за диалог между Китай и Съединените щати, след срещата на президента Си Дзипин с Тръмп във Флорида през април.

Си Дзинпин и Тръмп се очаква да се срещнат отново в Хамбург по време на срещата на върха на Г-20 следващия месец.