Състоянието на специалните служби и армията ни е много притеснително
Секция: Анализи
24 Юни 2017 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Състоянието на специалните служби и армията ни е много притеснително

/КРОСС/ Състоянието и най-вече - кадровото окомплектоване на специалните служби и армията ни е много притеснително. Това каза в интервю за Радио "Фокус" ген. Кирчо Киров, ръководител на Националната разузнавателна служба през периода 2003 - 2012 година. Той допълни, че службите трябва да продължат да усилват своите действия по координация, взаимодействие, предаване и препредаване на информация на своите партньори.

"Трудно ми е да си представя сериозна ефективна дейност на една разузнавателна служба, каквато Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) е с 38% кадрови некомплект. Това просто свежда до критичен минимум нейните възможности, а при Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) има 30% некомплект. При армията се знае, че има 20% некомплект, но тайно се говори, че този кадрови некомплект в рамките на 6-7 хиляди бройки за войници и офицери, надхвърля 30 % от възможностите на армията.

Това са едни от нещата, които трябва да са предмет за сериозно разглеждане и отношение от страна на държавното ръководство и самите разузнавателни служби и армията, като цяло", коментира ген. Киров.

Ген. Кирчо Киров допълни още, че трябва външните разузнавателни служби да прогнозират добре възможните региони и области за възникване на напрежение, касаещи най-пряко националните интереси на България, а вътрешните структури да наблюдават внимателно контингента на територията на страната, откъдето е възможна появата на радикализирани лица.