Над 300 македонци кандидатстват за български университети
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юни 2017 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 300 македонци кандидатстват за български университети

/КРОСС/ Над 300 македонски младежи искат да учат висше образование в България, обявиха от Министерството на външните работи.

Посолството на страната ни в Скопие вече организира петдневна кампания за подаване на документи за кандидатстване в български висши учебни заведения на младежи от Република Македония.

От 16 до 20 юни 2017 г. 198 младежи подадоха документи за кандидатстване на място в дипломатическата мисия.

Документи на чуждестранни младежи от български произход и/или граждани на Република Македония (съгласно Постановленията на Министерския съвет 103 и 228) ще бъдат приемани и в София на 5 и 6 юли 2017 г. в сградата на висше транспортно училище „Тодор Каблешков". Очаква се в рамките на тази кампания документи да подадат още около 130 кандидат-студенти.

Студентите, обучаващи се по тези две постановления, получават месечна стипендия в размер на 150 лева през първата година на обучение, а при успех над 4.00 тази стипендия се запазва и за следващите етапи на следването.

Предпочитаните от кандидат-студентите специалности са „медицина" и „дентална медицина".

Дипломатическата ни мисия в Скопие организира и безплатни курсове за подготовка на кандидат-студентите от Република Македония по български език и история по линия на Националната програма „Роден език и култура зад граница" на Министерството на образованието и науката. В курсовете са участвали над 200 младежи.