Откриха два музейни комплекса в Кочериново, Симеон Сакскобургготски беше гост
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Юни 2017 18:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха два музейни комплекса в Кочериново, Симеон Сакскобургготски беше гост

/КРОСС/ Два музейни комплекса - единият за съществувалата преди повече от половин век Рилска железница, другият за фабриката за мукава и хартия, работила до 1946 г., бяха открити в квартал Бараково до град Кочериново, съобщава БНР.

И двете експозиции са създадени след няколкогодишен труд и усилията на преподавателя в Националната художествена академия Методи Панайотов.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, посланици и дипломати от мисиите в София, изследователи, туристи, местни граждани, разгледаха с интерес възстановената част от железницата - реставрирана композиция от локомотив и 8 вагона, съоръжения, използвани по поддържането на релсовия път до Рилския манастир, както и фотодокументални материали.

Балабановата фабрика е била върху 330 декара площ. Една част от производствените помещения, част от съоръженията са показани в почти автентичния им вид. Развълнуван, Симеон Сакскобургготски изрази възхищението си от дългогодишния труд и усилията по съставянето на музейните комплекси при Бараково.

„Цялата инициатива е просто нещо невероятно. Дай Боже да се съхранява сега и да идват да го посещават хората. За мен това е много важно", обяви бившият премиер и престлонаследник.