Никакви хавлии и шезлонги на дюните на плажа на Несебър
Секция: Туризъм
25 Юни 2017 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Никакви хавлии и шезлонги на дюните на плажа на Несебър

/КРОСС/ Видеокамери и охранители пазят дюните на Южния плаж в Несебър. Това съобщиха от фирмата, която е новият стопанин на ивицата. От началото на сезона защитените пясъчни дюни са под денонощно наблюдение, предава „Дарик".

Всяко нарушаване целостта на пясъчните образувания ще бъде записано и използвано като доказателство.

Видеотехниката е монтирана от наемателя на плажа, който е наложил пълна забрана за поставянето на плажни принадлежности върху защитените пясъчни образувания.

Екзотичните несебърски дюни са част от концесията на ивицата и за опазването им пряка отговорност носи именно стопанинът на плажа. Това е заложено и в наредбите и изискванията в концесионния договор. Задължение на стопанина е и почистването на дюните. Прекият контрол за това е възложен на РИОСВ - Бургас.

Стриктно се следи да не се допусне поставянето на хавлии, преносими чадъри, масички, шезлонги, дюшеци и др. върху пясъчните образувания. Забранено е също и навлизането с АТВ-та или други атракциони, които могат да нарушат дюните.

От началото на сезона служители на екоинспекцията са извършили две изненадващи проверки на Южния плаж в Несебър, при които не са констатирани никакви нарушения.

"Апелираме към всички летовници и граждани да опазват природата и да се съобразяват с наредбите", заяви стопанинът на южната ивица в Несебър Кирил Спасов.