Жълт код е обявен в 18 области заради опасно топло време
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Юни 2017 17:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код е обявен в 18 области заради опасно топло време

/КРОСС/ Жълт код за високи температури и опасно топло време е обявен в 18 области в страната от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за понеделник 26 юни.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

Синоптиците предупреждават, че температурите в първия ден от новата седмица ще достигнат до 32-37 градуса.

След пладне над западните райони и Рило-Родопската област ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност, и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток.

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното и още ще се понижи.

В планините ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността и на места краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 26 градуса, на 2000 м - около 20 градуса.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 24-26 градуса. Температурата на морската вода е 22-24 градуса, а вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Екстремно топло време ни очаква и в края на следващата седмица в дните четвъртък, петък и събота, като температурите могат да достигнат и до 40 градуса тогава.