Falcon 9 изведе спътници в орбита в рамките на два дни
Секция: Технологии
26 Юни 2017 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Falcon 9 изведе спътници в орбита в рамките на два дни

/КРОСС/ Два дни след изстрелването на ракета Falcon 9 от Флорида и приземяването й отново, SpaceX извърши същото и от Калифорния, като изведе на ниска орбита десет сателита от комуникационната мрежа от следващо поколение на Iridium, съобщава Space flight now.

Стартът беше извършен в 23:25 ч. българско време от военновъздушната база Ванденеберг, а 8 минути по-късно първата степен на Falcon 9 се приземи успешно на кораб-дрон, собственост на SpaceX, разположен в Тихия океан, край бреговете на Калифорния. Корабът отново носи ориинално име - "Just Read the Instructions". Това е петото поред успешно кацане на Falcon 9 в морето от началото на подобни кацания през 2015 г.

Преди изстрелването Мъск написа в Twitter, че кацането може да се окаже "опасно": корабът трябваше да бъде преместен поради лошото време в Тихия океан. Но видео стриймът показа, че бустерът каца меко върху палубата. Първата фаза ще бъде върната на брега, поправена и подготвена за друг полет.

Това е второто извеждане на сателити на Iridium, извършено от SpaceX, които трябва да предоставят високоскоростни сателитни данни по цялото земно кълбо, както и проследяване на самолети и наблюдение. Новият "флот" трябва да бъде готов да замени сегашната мрежа на Iridium през следващата година, което ще представлява най-голямото обновяване на сателити в историята.

Първите десет от "флота" бяха изстреляни през януари. Първата степен на ракетата Falcon 9 от този полет беше подновена и изстреляна отново в петък от космическия център "Кенеди" с българския сателит BulgariaSat-1 на борда. По този начин бустерът стана първият, извършил излитания и от Западното крайбрежие на САЩ, и от Източното.