Номинации на Българската филмова академия за 2017 г.
Секция: Шоубизнес
26 Юни 2017 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Номинации на Българската филмова академия за 2017 г.

/КРОСС/ „Безбог" на Ралица Петрова, „Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Спомен за страха" на Иван Павлов са номинирани за най-добър пълнометражен игрален филм от Българската филмова академия за 2017 г. Трите продукции имат и номинации за режисура. Наградите ще бъдат връчени тази вечер от 19.00 ч. в Театър „Българска армия", предава БНТ.

За отличията за главни роли конкуренцията при актрисите е между Ирена Иванова за „Безбог", Маргита Гошева за „Слава" и Рая Пеева -за „Пеещите обувки" на Радослав Спасов. При актьорите конкуренцията е между Ивайло Христов за „Спомен за страха", Стефан Денолюбов за „Слава" и Димитър Николов за „Христо" на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов.

Наградите за поддържащите роли си оспорват актрисите Йорданка Стефанова за „Спомен за страха", Пламена Гетова за „Летовници" на Ивайло Пенчев и Радена Вълканова за „Маймуна" на Димитър Коцев - Шошо, както и актьорите Димитър Крумов за „Христо", Ованес Торосян за „Спомен за страха" и Филип Аврамов за „Летовници".

Номинираните късометражни игрални филми са „Дрехи" на Веселин Бойдев, „Куче" на Владимир Петев и „На червено" на Тома Вашаров. В документалното кино надпреварата е между „Книжарят" на Катрин Бернщайн и Асен Владимиров, „От Кремона до Кремона" на Мария Аверина и „Пощальонът" на Тонислав Христов. Номинациите за най-добра анимация са „Зоотроп" на Сотир Гелев, „Как се скараха орисниците" на Анна Харалампиева и „Пътуваща страна" на Весела Данчева и Иван Богданов.

Най-добрият дебютен филм ще бъде избран между игралните „Безбог" и „Христо" и документалния „Пустиняци" на Цветан Драгнев.

Ще бъдат връчени и награди за сценарий, филмова музика, операторско майсторство, сценография, костюми, монтаж, звукорежисьор, филмова теория и критика.