Русия ще продължи да доставя на САЩ двигателите за ракети РД-180
Секция: Русия
26 Юни 2017 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия ще продължи да доставя на САЩ двигателите за ракети РД-180

/КРОСС/ Русия ще продължи да доставя ракетните двигатели РД-180 на Съединените щати. Това съобщава РИА Новости, цитирайки вицепремиера Дмитрий Рогозин, който ръководи в руското правителство космическа индустрия.

"Нека летят на нашите двигатели, особено след като са стари ... Те са от 1994 г., отдавна създохме нов двигател, а те все още летят на тях", - продължава Рогозин, като отбелязва, че РД-180 е надежден и много добър двигател.

През април генералният директор на Обединената ракетно-космическа корпорация Юрий Власов изказа мнение, че Русия ще продължи да снабдява САЩ с РД-180 до 2024-2025 години. Американската компания Aerojet Rocketdyne пък прогнозира, че до 2019 г. ще може да започне масово производство на двигателите AR1, които трябва да заменят руските.

В момента САЩ вече е създал работещ образец BE-4, който ще замени РД-180. Два еднокамерни BE-4, монтирани на първата степен на новата ракета-носител Vulcan, заедно ще развиват по-голяма тяга отколкото един двукамерен РД-180 на първата степен на ракетата Atlas V. Също така, изчисления показват, че BE-4 в сравнение с РД-180 за 20 години работа ще спести само за военните стартове около три милиарда долара.

Научно-производственото обединение "Енергомаш" има два големи контракта с американски партньори. Първият договор е за доставка на двигатели РД-180 за ракетата Atlas V Heavy на стойност повече от един милиард долара, а вторият - РД-181 за средния клас ракета-носител Antares на стойност 220 млн. долара.

Интересът към руските двигатели показва и Китай, който желае пълен достъп до технологията на производство на ракетни двигатели.