10% увеличение на заплатите искат пожарникарите
Секция: ИКОНОМИКА
26 Юни 2017 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10% увеличение на заплатите искат пожарникарите

/КРОСС/ От Синдикат "Огнеборец" към КНСБ искат увеличение на заплати с поне 10 на сто от 2018 година. Исканото увеличение е допълнително към желанието им за увеличение на възнагражденията в системата със задна дата. Това гласи писмо на синдиката до премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Валентин Радев, изпратено в понеделник, 26 юли, предава news.bg.

"През последните години в Министерството на вътрешните работи текат постоянни частични "реформи", не достатъчно обмислени и същевременно липсва ясно виждане за дългосрочна стратегия за реформиране и съответно каква да бъде визията на управляваното от Вас министерство след пет, десет, камо ли след двадесет и повече години". Така започва писмото на пожарникарите до вътрешния министър Валентин Радев.

В него те настояват и за промяна на нормативната наредба, с която се осигуряват лични предпазни средства за пожарникари и спасители и закупуване на необходимото оборудване.

От синдиката искат и допълнителен щат, с който да се спазят изискванията за минимален брой служители в екип.

В същото писмо огнеборците искат и безплатно пътуване на служителите в МВР със статут по Закона за държавния служител, както и промени на Правилата за ССП, СУТ и Правилник за почивното дело в МВР.

Статутът на служителите в денонощната национална система (ДНС) 112 и осигуряване на допълнителен платен годишен отпуск на държавните служители по Закона за държавния служител, работещи на смени, искат в писмото си до Валентин Радев от синдиката на огнеборците.

Те показват и проблеми, които трябва спешно да бъдат решени. Сред тях са обезпечаване на служителите с униформи, прецизиране на текстовете, определящи служителите на длъжности, които изпълняват специфични служебни дейности.

От синдиката настояват да има механизми за подобряване на теоретическата и практическата подготовка на обучаемите в базите на Академията на МВР.

От Синдикат "Огнеборец" настояват да се определят стратегически обекти от национално значение и критичната инфраструктура, в които пожарната безопасност да се осъществява от органите за пожарна безопасност и защита на населението на МВР;

"Липсата на адекватни действия през последните два месеца от ръководството на министерството доведе до заявка на синдикалните структури в системата за синдикални и граждански действия за защита интересите на работещите в системата, пишат от синдиката до премиера Бойко Борисов.

В своето писмо от 26 май 2017 година Синдикат "Огнеборец" категорично заяви своята позиция за увеличаване на основните възнаграждения на служителите в МВР, считано от 01 февруари 2017 година. Те настояват за незабавен старт на преговорите за ръст на работните заплати с 10 на сто от 2018 година, обезпечен в държавния бюджет за следващата година", се казва в писмото на "Онгеборец".

От ръководството на Синдикат "Огнеборец" запазват правото си на протестни действия, ако не им повишат заплатите. Писма със своите мотиви са изпратили до премиера Бойко Борисов и до вътрешния министър Валентин Радев.

В писмото си до Борисов от синдиката пишат, че липсата на адекватни действия през последните два месеца от ръководството на министерството доведе до заявка на синдикалните структури в системата за синдикални и граждански действия за защита интересите на работещите в системата".