75% от проверените спинъри са опасни
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юни 2017 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
75% от проверените спинъри са опасни

/КРОСС/ Две трети от антистрес играчките, популярни като спинъри, се оказаха опасни, сочат събраните до момента данни от проверките за опасна концентрация на живак и олово в играчките. Това съобщи пред БНР шефът на дирекцията "Надзор на пазара" Мирослав Йотов.

Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започнаха миналата седмица.
спинер

„Над 75% от проверените спинъри само за три дни се оказаха, че са несъответстващи продукти, поради което се наложи да вземем и проби, които вече са изпратени в лаборатории и те се изпитват. Нашата цел е да предотвратим опасни продукти на пазара, които могат да причинят и фатален изход при игра с тях. Това, което ни накара да направим проверка, са спрените преди месец на митницата над 50 000 бройки. Ние координирахме нашите действия с останалите страни - членки и в петък се появи първата информация на колегите от Люксембург за наистина опасни спинъри, които са публикувани в системата за бърз обмен на информация", поясни Йотов.

По думите му всички продукти, които са опасни, ще бъдат забранени за продажба у нас след излизането на резултатите от пробите: „Всички тези партиди, които се установят, че са опасни и съдържат наднормено количество на живак и олово, които могат да мигрират и да се натрупат в организма и да причинят рак - значи това всичко ще бъде забранено".

Мирослав Йотов заяви че не иска да плаши родителите и младите потребители. Просто да бъдат внимателни, да четат етикетите и да избират подходящия продукт с нанесена маркировка.