Изкуствен интелект откри 6 звезди, "бягащи" от Млечния път (видео)
Секция: Технологии
27 Юни 2017 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуствен интелект откри 6 звезди, "бягащи" от Млечния път (видео)

/КРОСС/ С помощта на софтуер, който имитира човешкия мозък, Европейската космическа агенция откри шест звезди, които се отдалечават от центъра на Млечния път към покрайнините му с огромна скорост, съобщава сайтът на агенцията.

Според нея откритието ще даде нова информация за най-отдалечените райони на нашата галактика.

Както отбелязват учените, Млечния път има няколко милиарда звезди, свързани помежду си от гравитацията. Тези звезди се въртят с различна скорост, в зависимост от позицията си в галактиката. Например Слънцето се движи със скорост от около 220 км в секунда, а средната скорост на звездите в халото е 150 км в секунда.

Новият клас бързи звезди, скоростта на които надвишава средната стойност с около 100 километра в секунда, е открит преди десет години. Според изследователите, тяхното поведение се дължи на взаимодействието им с свръхмасивната черна дупка, която се намира в центъра на галактиката.

"Тези свръхбързи звезди са изключително важни за изучаването на цялостната структура на Млечния път", коментира Елена Мария Роси (Elena Maria Rossi) от Университета в Лайден, Холандия, която представи откриването на шест нови такива звезди днешните на Европейската седмица по астрономия и космически науки в Прага.

Източник: esa.int

video:https://www.youtube.com/watch?v=p2qOswM7RIo