Престижът на САЩ рязко намалява по света заради Тръмп
Секция: СВЯТ
27 Юни 2017 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Престижът на САЩ рязко намалява по света заради Тръмп

/КРОСС/ Престижът на Съединените щати рязко е намалял по света при управлението на Доналд Тръмп и голямо мнозинство от хората в други страни нямат доверие в способността му да бъде лидер, показва анкета на Изследователския център Пю, цитирана от Ройтерс.

Анкетата е извършена в 37 страни с участието на 40 444 души между 16 февруари и 8 май. Тя показва, че одобрението за САЩ в останалата част от света е спаднало от 64 процента в края на осемте години управление на Барак Обама до 49 на сто, пет месеца след влизането Тръмп в Белия дом.

Спадът е най-голям в някои от най-близките съюзници на САЩ, включително съседните им Канада и Мексико, и в европейски партньори като Германия и Испания.

При първите му пътувания в чужбина като президент в началото на юни, Тръмп бе топло посрещнат в Саудитска Арабия и Израел, но предизвика хладна реакция в европейските партньори на САЩ, с които имаше спорове за разходите в НАТО, климата и търговията.

Едва 30 на сто от мексиканците сега имат добро мнение за САЩ, в сравнение с 66 на сто в края на управлението на Обама. В Канада и Германия одобрението е спаднало с 22 на сто - до 43 и 35 процента съответно.

В много европейски страни рейтингът на САЩ се изразява в числа, близки до тези в края на президентството на Джордж Буш син, който бе твърде непопулярен заради нахлуването в Ирак през 2003 г.

Недоверието към Тръмп е най-силно в сравнение с отношението към останалите трима, включени в анкетата световни лидери. Само 22 на сто от анкетираните имат доверие, че той действа правилно в световната политика. Доверието към Обама в подобна анкета е било 64 на сто.

В сегашната анкета руският президент Владимир Путин и китайският Си Цзинпин имат рейтинг на доверие 27 и 28 процента. Най-високо е доверието към германската канцлерка Ангела Меркел - 42 на сто. Най-ниско е доверието към Тръмп в Мексико - 5 процента, и в Испания - 7 на сто. Единствените две страни, в които рейтингът на Тръмп е по-висок от този на Обама, са Русия - с доверие, увеличено от 11 процента към Обама до 53 на сто за Тръмп - и Израел, където увеличението е със 7 пункта до 56 на сто.

Като цяло 75 процента от участниците в анкетата на Пю описват Тръмп като арогантен, 65 на сто го наричат нетолерантен и 62 процента - опасен. Според 55 на сто от анкетираните той е силен лидер.