Посланикът на Великобритания: Искаме еднакви правила за всички след Брекзит
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юни 2017 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланикът на Великобритания: Искаме еднакви правила за всички след Брекзит

/КРОСС/ Великобритания не иска двойни стандарти, а искаме еднакви правила за всички след Брекзит, каза посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, предава БНТ.

Смятаме да въведем ново законодателство за движението ни, а тези, които вече са във Великобритания, искаме да им дадем сигурност в областта на достъпа. Ако не са навършили 5 години пребиваване в кралството, ще им се даде документ за временно пребиваване, добави тя.

Трябва обаче да продължим и затова са ни преговорите, поясни Хокинс. Тя открои, че има много неща, по които сме съгласни при преговорите с ЕС.

"Но не се изчерпва цялата област на нашите взаимоотношения, 4-5 кръга на преговори предстоят най-вероятно. Трябва да се изясни статутът на тези, които вече са в кралството и са получили вече гражданство. Тези, които дойдат след Брекзит ще трябва да имат достатъчно възможност да докажат, че имат право на статут."

Хопкинс коментира и излизането на кралството от единния пазар.

"Изключихме членството си в единния пазар, понеже ако останем, трябва да се съобразяваме с всички правила, но ние желаем всеобхватно и справедливо споразумение с ЕС и ще имаме преговори за ново споразумение за свободна търговия. Имаме синхоринизаронст на нашето законодателство с ЕС. Ще има минимални бариери между Европа и Великобритания."

"Митническите споразумение също се преразглеждат. Искаме да постигнем гладък обмен с други страни", добави тя.

"Фокусът на преговорите е в тази посока. Промяната в статута трябва да е и относно мигрантите, за да не стават жертви на експлоатацията. Ще продължим да участваме в много от европейските структури, например по отношение на разузнаването."

Хопкинс се надява и в бъдеще образователната система да остане достъпна за международни студенти.

"Все още не е ясно каква ще е образователната система след Брекзит. Засега остават старите условия, надяваме се през 2020 г. студентите да се радват на същите условия. Този въпрос ще бъде разсикван в сферата на това, кралството има за цел международното привличане на студенти."