Страните от ЕС приемат от Турция 5 пъти повече бежанци, отколкото връщат
Секция: СВЯТ
27 Юни 2017 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Страните от ЕС приемат от Турция 5 пъти повече бежанци, отколкото връщат

/КРОСС/ Страните от ЕС са приели пет пъти повече мигранти от Турция, в сравнение с първоначално договореното по споразумението за бежанци, подписано с правителството в Анкара. От подписването на договореностите с турското правителство през март 2016 г. ЕС е приел 6254 сирийци, а са депортирани 1210. Това съобщава Deutsche Welle и Bild.

На един от депортираните мигранти се падат над 5 приети - в същото време по споразумението с Анкара съотношението трябваше да бъде "едно към едно".

Основната причина, която обяснява забавянето на отправяне на бежанци от територията на Гърция в Турция, е прекалено дългият процес за разглеждане на въпросите за предоставяне на убежище. Оказва се, също така, че числото на пребиваващите в гръцки лагери за бежанци превишава предвидените норми почти два пъти.

Както е известно, по програма Евросолидарност на страните от ЕС има определени квоти за прием на бежанци и мигранти, в това число и нелегални. Въпреки това, някои страни, които ЕС принуждава да приемат мигранти, не са съгласни нито с обема на квотите, нито с правилата, когато мигрантите преминават от една страна на ЕС в друга.

Полша, която се намира в числото на тези страни, вече попадна под санкциите на ЕС за регулирани откази за прием на мигранти. Сега страната намери оправдание - по тяхна информация в Полша вече има 1,4 млн. бежанци от Украйна.