Стартирана е процедура по актуализация на специализираната карта на дюните
Секция: Туризъм
27 Юни 2017 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартирана е процедура по актуализация на специализираната карта на дюните

/КРОСС/ Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков са изпратили преди две седмици искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър за актуализация на специализираната карта за дюните, предава БНТ.

Такова заснемане беше правено през 2011-2012 година, а все още една част от специализираната карта не е влязла в сила предвид обжалванията, каза Ангелкова.

По думите ѝ поради природните процеси вече има промени - голямото наводнение от 2013 - 2014 година, особено по Южното Черноморие е довело до нарушаване на голяма част от дюните, а от друга страна специалистите казват, че има дюни, които се новоформират в зависимост от нови природни процеси. Картата ще е готова вероятно за следващия летен сезон.

В отговор на въпрос дали хавлиите нарушават дюните, както твърди концесионерът на Несебър Юг, Ангелкова каза, че е учудена от подобно питане. Както поставянето на палатки, така и на хавлии, и изобщо човешка намеса върху дюните ги нарушава, допълни тя.

Според нея концесионерът на този плаж е един от малкото, които спазват стриктно ангажиментите си по отношение на дюните - да има указателни табели къде се намират и че никой не трябва да ляга върху тях. Не трябва да се прилага двоен стандарт, допълни тя.