Лауреати от престижното лондонско училище „Уитгифт“ с лятно турне в България
Секция: КУЛТУРА
27 Юни 2017 11:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лауреати от престижното лондонско училище „Уитгифт“ с лятно турне в България

/КРОСС/ Ученици от хорът и оркестърът на едно от най-престижните и стари училища по музика и изкуства в Лондон - "Уитгифт" ще пристигнат за лятно концертно турне в България. На 10, 11, 14 и 16 юли, повече от 60 музиканти - ученици и преподаватели от Лондон, ще представят разнообразни концертни програми в София и Варна. С над 420-годишна история и традиции, училището е създадено през далечната 1596 г. от Джон Уитгифт - последният Архиепископ на Кралица Елизабет I.

На 10 юли от 19.00 ч. в зала "България" - Симфоничният оркестър, хорът и Формацията "Уитгифт Акапела" на лондонското училище ще представят програма: Дж. Верди - "Силата на съдбата" увертюра; К. Сен-Санс - Концерт за цигулка No. 3; Ф. Шуберт - Меса No. 2 в Сол мажор; Ж. Сибелиус- Концерт за цигулка в Ре минор. Лондончани ще свирят заедно с орекстърът на Софийска филхармония и официално ще закрият фестивалът "Софийски музикални седмици".

На 11 юли младите таланти ще имат специален самостоятелен концерт на открито на специално място - в Царският дворец "Врана" от 19.00 ч. Пред отбрана публика ще прозвучат: Е. Елгар - Утринна песен; Ж. Бизе - Песента на Тореадора; Т. Талис - Why Fum'th In Sight; П. Филипс - Bow Down Thine Ear; Й. С. Бах - Концерт в До минор за обой и цигулка; А. Марчело - Концерт за виолончело в Ре минор: 2. Adajio; Р. Вон Уилямс - част от "Песни за Елизабет", Пиеса за миримба; А. Вивалди - ‘"Хармонично вдъхновение", концерт за 4 цигулки: 1. Allegro; Х. Пърсел - Рондо от Абделазар.

На 14 юли лятното турне ще продължи с концерт в Курортен комплекс "Камчия" край Варна.
На 16 юли във Варна музикантите от "Уитгифт" ще гостуват на "Варненско лято" с концерт в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" от 19.00 ч. В програмата: Е. Елгар - Утринна песен; Ж. Бизе - Песента на Тореадора; А. Вивалди - ‘Хармонично вдъхновение' Концерт за 4 цигулки: 1. Allegro; К. Сен- Санс - Концерт за цигулка No. 3: 1. Allegro Non Troppo; Ф. Менделсон - Пиано Трио номер 1; Шуберт - Меса No. 2 в Сол мажор; А. Марчело - Концерт за виолончело в Ре минор: 2. Адажио, Пиеса за миримба; Х. Пърсел - Рондо от Абделазар.

Билети за концерта на 10 юли в зала "България" могат да се закупят от Билетната каса на Софийска филхармония и мрежата на eventim.bg /ТУК/. Входът за останалите концерти в турнето е с покани.

Лятното турне в България на Симфоничния оркестър, Хора и Формацията "Уитгифт Акапела" на Лондонското училище „Уитгифт" включва няколко ключови концерта. Солисти в тях ще са лауреати на международни награди и талантливи млади музиканти, спечелили стипендии, за да учат в консерватория, сред които двама българи. Сред гостите от Лондон ще бъде известният български цигулар Иво Станков, който е и преподавател в престижното училище в музикален департамент и създател на Лондонският фестивал на българската култура.

"По време на престоя си в България ще изпълним изключително многообразен репертоар, който ще включва виртуозни солови произведения, камерни и симфонични творби за оркестър, хорови шедьоври и вълнуваща класическа духова музика" - споделя вълнението си Розана Уитфилд, музикален директор на "Уитгифт". "Не за първи път ще гостуваме в България и нямаме търпение да се срещнем с прекрасната българска публика" - добавя тя.

Повече за "Уитгифт":
Училището е основано през 1596 година в Лондон от Джон Уитгифт, последния Архиепископ на Кентърбъри по времето на кралица Елизабет I и е най-старата образователна институция в Кройдън. Настоящият му директор, доктор Кристофър Барнет е двадесет и шестият директор в историята му.

В допълнение към отличното музикално образование, училището е прочуто и с просторните си сгради, вдъхновяващи методи на преподаване и впечатляващи постижения в областта на академичните науки, театралното изкуство и спорта.

„Уитгифт" има традиции да изгражда, възпитава и развива млади музиканти на всяко равнище. Екипът му издирва талатливи деца музиканти, като всяка година училището дава една пълна стипендия за обучение. Техен партньор е Кралският филхармоничен оркестър, което гарантира възможности на напредналите ученици да участват редовно в обучения по камерна музика и в концерти в най-прочутите концертни зали в Лондон.