Нанков: 58% договорени и 78% обявени процедури е много добър резултат
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юни 2017 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нанков: 58% договорени и 78% обявени процедури е много добър резултат

/КРОСС/ "58% договорени и 78% обявени процедури е много добър резултат." Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира пред журналисти резултатите от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Министър Нанков участва в откриването на Деветото заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма. При откриването той посочи, че е важно да се вземе решение за наддоговаряне на бюджета с 10% на бюджета. Министър Нанков обясни, че това се прави с опцията да бъде усвоен 100% от европейския ресурс. Процедурата минава през решение на МС. Относно постигнатото усвояване на средства в размер на 58,48%, Министър Нанков коментира, че ако трябва да се сравняваме със страни от нашата черга - Гърция, Румъния, дори Италия, Испания сме отличници.

"Програмата върви със задоволителни темпове. Имаме известни изоставания там, където трудно се структурираха междинните звена при общинските администрации. Подходът през новия програмен период е малко по-различен. Формираха се междинни администрации, които да селектират проектните предложения на общините. Там имаме в някои отношения известно забавяне и другото забавяне е в някои от конкретните бенефициенти - Министерство на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването. С новите ръководства мисля, че преодоляваме тези времеви дефицити", заяви министър Нанков.

Той отчете още, че в системата на здравеопазването вече е създадена група за напредъка на проекта, свързан с модернизацията на спешната пощощ - 173 млн.лв.

"Имаме проекти към Министерство на труда и социалната политика за деинституционализация на лица - там имаме големи забавяния. Със съвместни усилия на управляващия орган и министерствата ще преодолеем времевите забавяния", коментира още министърът на регионалното развитие.

По ОП "Региони в растеж" вече са обявени 12 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 2,3 млрд. лв, което е 78% от бюджета на програмата. Подадени са 463 проектопредложения, от тях за 405 има сключени договори, което пък е 58% от общия ресурс на програмата.

"Напредъкът по програмата по настоящем е изключително добър", каза министър Нанков. Към момента има одобрени плащания по програмата за над 220 млн. лв, което е 12 % от договорения ресурс и 7 % от общия.