Пирински към Еврокомисията - решителни действия за кохезията „пост-2020“ сега!
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юни 2017 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пирински към Еврокомисията - решителни действия за кохезията „пост-2020“ сега!

/КРОСС/ На 26 юни следобед Комисията по бюджетен контрол (КБК) в Европейския парламент проведе дискусия по специалния доклад на Европейската сметна палата анализиращ опита от подготовката и договарянето на Споразуменията за партньорство и Оперативните програми за кохезионната политика през 2014-2020 г. Докладчикът на КБК по тази проблематика, евродепутатът социалист Георги Пирински, подчерта особената важност на навременната подготовка и сключване на споразуменията и програмите още в самото начало на периода.

Ето защо е наложително за периода след 2020 г. Европейската комисия да инициира възможно най-бързо утвърждаването на необходимите законодателна рамка и допълнителни правила и ръководства. Към настоящия момент се очертава изключително тревожно забавяне от страна на Еврокомисията на представянето на предложението за Многогодишна финансова рамка на Европейския съюз за периода след 2020 г., което тя е длъжна да направи до 1 януари 2018 г. Това забавяне, от своя страна, значително ще отложи приемането на законодателния пакет за кохезионната политика след 2020 г.

В тази връзка Пирински подчерта необходимостта Еврокомисията да бъде готова със своеобразен антикризисен план, който да не допусне да се повтори забавянето на практика с цели две години (чак през 2016 г.) в старта на оперативните програми за периода 2014-2020 г.