Москва разработва „пътна карта“ за постигане на мир в Североизточна Азия
Секция: Русия
27 Юни 2017 15:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва разработва „пътна карта“ за постигане на мир в Североизточна Азия

/КРОСС/ Москва е разработила план за разрешаване на проблема на Корейския полуостров и е готова да го обсъди с други участници в преговорите. Това заяви във вторник заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Игор Моргулов.

„Разработихме и сме готови да обсъдим с партньорите набор от практически мерки, нещо като „пътна карта", крайната цел на която е създаването в Североизточна Азия механизъм за постигането на траен мир и едновременно с това решение на проблемите на полуострова, включително неговата денуклеаризация", поясни руският дипломат. Съгласно думите му, Москва, предприемайки подобна инициатива, действа в координация с Китай, обезпокоен от случващото се в региона, предава Фокус.

Документът включва поетапна схема на придвижване на страните към диалог без предварителни условия. Началото трябва да бъде поставено с „проява на взаимна сдържаност, без провокации един към друг, преговори за общите принципи на отношенията, както и ненападение, отказ от използване и заплашване със сила", отбеляза Моргулов. При това на Пхенян следва да бъдат представени гаранции за сигурност, което ще даде възможност на севернокорейския режим да се откаже от ядрената и ракетната си програма.

Моргулов обърна внимание на това, че проблемите на полуострова трябва да бъдат решение по мирен път, преди всичко - по този на диалог между главните антагонисти - САЩ и Северна Корея. Формално тези страни се намират в състояние на война - след конфликта от 1950-1953 г. те подписаха единствено споразумение за примирие. Всички последвали опити от страна на Пхенян да сключи мирен договор бяха отхвърлени от Вашингтон. В последно време военното напрежение между страните се изостри на фона на ядрените и ракетни изпитания на КНДР. САЩ изпратиха в Японско море самолетоносача „Карл Винсън", за да сплаши Пхенян, а по-късно в японското пристанище Йокосука бе завършен и ремонтът на друг самолетоносач - „Роналд Рейгън". В тази връзка Руската федерация изразява увереност, че военните провокации само влошават ситуацията на Корейския полуостров.

В началото на юни Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, разширяваща санкциите срещу Северна Корея във връзка с продължаващите ракетни тестове. В списъка попаднаха няколко частни и четири юридически лица: ракетни войски, търговски фирми и банка. Последното изпитание Пхенян проведе на 9 юни, когато бяха тествани няколко крилати ракети. По-рано, на 29 май, бе извършено изпитание на ракети със система за прихващане на противника.

Моргулов обърна внимание, че Москва е против разширеното тълкуване на режима и „въвеждането от отделни държави на едностранни рестрикции, насочени към икономическо задушаване на КНДР".

Шестстранните преговори за денуклеаризацията на Корейския полуостров започнаха през август 2003 г. В тях взеха участие високопоставени дипломати от Руската федерация, Северна Корея, Южна Корея, САЩ, Китай и Япония. В резултат Пхенян не само замрази своята ядрена програма, но и пристъпи към демонтаж на реактора в експерименталния център Йонбьон. Въпреки това от 2008 г. насам диалогът де факто навлезе в задънена улица, след като САЩ и Северна Корея не се договориха за начините на проверка на представения от Пхенян списък на ядрени програми. Япония и Южна Корея пък се отказаха от изпълнението на своите задължения по доставка на гориво за севернокорейците в замяна на отказа на Пхенян от ядрената програма.