Георги Георгиев: Ясно е на какви езици ще подпишем договора с Македония, нека не разпалваме огън
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юни 2017 20:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Георгиев: Ясно е на какви езици ще подпишем договора с Македония, нека не разпалваме огън

/КРОСС/ "Нямаме абсолютно никакви двоумения на какви езици ще бъде подписан договора за добросъседство с Македония. Всяка една спекулация вреди на процеса. В Конституцията на всяка държава пише какъв език има. Няма полемика по тази тема". Това обяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред БНТ по повод така дългоочаквания договор с Македония, който се очаква да бъде финализиран на 2 август.

„Не бива сега в съвремието да разпалваме огън. Подписването на договора е приоритет за нашата политика. Няма да постигнем нещо повече от това, което е договорено през 1999", допълни Георгиев.

Той увери, че по договора работят много хора с опит в дипломацията.

„Експертизата, която се прилага, е много висока. Надявам се, че с посещението на премиера Зоран Заев ще се освободи напрежението, което имаше между двете ни страни", каза още 25-годишният зам.-министър.

В студиото на БНТ той коментира, че по съвсем адекватен начин България успява да наложи своите приоритети за председателството на ЕС.

„Аз съм оптимист,че ще се справим съвсем успешно с председателството. България се подготвя много успешно за председателството. Тя показа как може да води европейски-ориентирана политика", добави Георг Георгиев.

По скандала с директора на НДК той заяви, че не трябва да започваме с търсене на интрига, а трябва да ни вълнуват сериозни неща.