Нито една линейка не отговаря на стандарта, спешните медици готови за протест
Секция: Здраве
27 Юни 2017 20:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нито една линейка не отговаря на стандарта, спешните медици готови за протест

/КРОСС/ Системата за спешна медицинска помощ в страната разполага с 663 автомобила, от които 159 са нови. Нито един от тях обаче не отговаря на изискванията на Българския държавен стандарт, както и на европейските такива за безопасност, оборудване и бързина при обслужването на пациентите, предава „Труд". Въпросните линейки обслужват 2,5 млн. българи годишно. Това стана ясно по време на пресконференция, посветена на проблемите на спешната помощ у нас във вторник, изнесена от Управителния съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП).

Освен автопарка, остарялата материална база и лошите условия на труд, съществен проблем е липсата на медицински стандарт по спешна медицина. Министерство на здравеопазването по най-бързия начин трябва да пренапише отменения стандарт, категорична беше д-р Десислава Кателиева, председател на НАРСМП.

По думите ѝ в момента медиците действат без нормативна база и защита в случай, че пациентът си потърси правата пред съда.

Освен това спешните медици са в готовност за започване на протестни действия, уточнява БНТ.

Припомняме, че през март, 2017 г. петчленен състав на ВАС отмени въпросното постановление заради неясноти в стандарта относно средствата, необходими за прилагането на уредбата; какви са очакваните резултати; липса на анализ за съответствие с правото на ЕС. Най-общо стандартът за спешна медицина регламентира дейността и задачите на медиците; понятието спешен пациент; транспорта, диагностично-лечебния процес, координацията и комуникацията при спешност; дейността на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в страната и техните филиали и т.н.

Бави се и проектът за модернизация на спешната помощ по ОП "Региони в растеж", който предвиждаше 160 млн. лв. за закупуването на 400 нови автомобила и модернизация на ЦСМП у нас. Ако не се подобрят материалната база и условията на труд, напускаме, каза още д-р Кателиева.

Данните показват, че регистрираните нападения над спешни медици през 2015 г. са били 350, през 2016-а са 50. От началото на тази година са най-малко шест.