Не е оказван натиск за решението за изтребителите
Секция: Интервюта
28 Юни 2017 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Не е оказван натиск за решението за изтребителите

/КРОСС/ Спорът за избора на нови изтребители за българските Военновъздушни сили (ВВС) продължава. Оказвал ли е президентът Румен Радев натиск - на този въпрос отговаря ексклузивно пред БТВ председателят на борда за избора на новия боен самолет ген. Цанко Стойков.

- Оказван ли беше натиск на комисията?

- Не е оказван натиск по време на работата на комисията и при изготвянето на крайния протокол и представянето му на министъра.

- Президентът интересуваше ли се, имаше ли мнение преди да бъде направен този избор, което да ви подведе в една или друга посока?

- Никой от нито една държавна институция - нито президент, нито министър-председател, нито представители на министерство на отбраната са участвали по какъвто и да било начин... Или са се интересували до окончателното изготвяне на протокола, в който бяха изписани анализа и окончателната оценка.

- Защо отпадна офертата за американските самолети, това е което е най-изненадващото всъщност?

- На този етап мога да кажа, това което споделих като резултата от цялостната оценка и след като бъде обявено решението на Министерския съвет, мога да коментирам различните обсъждания на алтернативите, които бяха представени.

Мога да споделя само че по желание на самите доставчици и самите страни, които участваха в конкурса предоставената информация беше класифицирана. Не сме я  класифицирали ние - те искаха тяхната индустриална информация, способности, оперативни бойни и конкурентни способности да се запазят в рамките на работната група и да не им се дава публичност.

- Има ли нещо манипулирано в процедурата, което да доведе Ф-16 да изпадне?

- Това, което мога да споделя е, че в процеса на работата ни се наложи да доуточняваме някои въпроси, които не бяха ясни в първоначално изпратените отговори от доставчиците. Това наложи да изпращаме искания за информация за допълнително осветляване на въпроси, които комисията счете за необходимо, че трябва да бъдат получени от всички страни и бяха изпратени писма до трима доставчици.

На базата на това, което получихме беше, свързано с детайлно оценяване на предложенията, спазвайки модела на оценка, без да се проявява пристрастност или натиск върху работата на комисията. След като всички индивидуално се запознаха с предложенията на различните страни, и след обсъжданията по всеки един въпрос, решенията бяха взети с пълно единодушие и съгласие. Не е имало укриване на информация и двусмисленост в това, което ние сме изпратили като резултати от обсъжданията и оценката.

- Притеснява ли ви това което анкетната комисия ще търси като информация от вас?

- Нямам никакви притеснения, защото всяко едно предложение е много добре обосновано с мое лично участие и аз мога лично да се ангажирам и да обясня, ако е необходимо, пред която и да е институция.

- Смятате ли, че работа на анкетната комисия ще забави работата по проекта и гласуването в парламента на тази сделка?

- Искрено се надявам да няма такова забавяне и проектът да продължи с изпълнението на следващия етап, и това е директно договаряне с избраната страна Тъй като до края на тази година е срокът, в който ние трябва да се включим в първоначалната финансова рамка за изплащане. Ако това не стане влизаме в невъзможност да бъде спазена финансовата рамка, по която са направени предварителните разчети от страна на държавата за изплащане на този самолет.

- Как гледате на твърдението че изтребителната авиация е едно скъпо хоби и самолетите са скъпи играчки?

- Политизирането на този въпрос, особено с новия самолет, като че ли не дава добра квалификация на летателния състави и инженерите благодарение, на който летят МиГ-29, защото те дават и правят всичко да изпълним задачите, които са ни поставени. Това го правим с високо ниво на професионализъм, не бих казал че това е хоби.

- Коментарите на експерти пречат или помагат на процеса?

- Уважавам възможността всеки да изрази своето мнение свободно, когато то е компетентно, когато не е добре, го оставям на съвестта на тези, които го правят. Те си знаят причината, поради която го правят. Някои от квалификациите не са добри и звучат обидно за хората, които рискуват живота си и са отдали силите си в служба на България.

Източник: Габриела Наплатанова, БТВ