Карадайъ: Трябва да кажем стоп на ислямофобията
Секция: ПОЛИТИКА
28 Юни 2017 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Карадайъ: Трябва да кажем стоп на ислямофобията

/КРОСС/ ДПС осъди остро нападението и побоя над жената и дъщерите на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали.

В декларация от парламентарната трибуна председателят на движението Мустафа Карадайъ подчерта, че езикът на омразата не е част от демокрацията и европейските ценности.

"Вчера беше регистриран поредна проява на ислямофобия. Изключително дръзко, нагло и безпардонно едни лица нападнаха беззащитни жени в европейска София. Само защото са носили забрадки и изповядват исляма. Това е изключително тревожно. Всички нормални хора са в шок от подобна бруталност", заяви от трибуната на Народното събрание Карадайъ, цитиран от „Дарик".

"Ние от ДПС остро осъждаме този акт на омраза. Насаждането на омраза и превръщането на представителите на мюсюлманската религия в еквивалент на проблеми е тревожно явление и някой трябва да каже "Стоп", обърна се още към колегите си в залата той.

„Тези, които нападнаха молещи се мюсюлмани пред джамията през 2011 г., тези които блъскаха жени на границата, днес са част от властта, която декларира, че е гарант за етническия мир в страната", посочи Карадайъ.

Според него не може да се гарантира етническият мир и в същото време да се толерира ксенофобията и омразата.

Така по думите му се създава модел на поведение, който провокира напрежение и дава предпоставки за заплаха за етническия мир.

"Няма нищо по-важно от мира, разбирателството и мирното съжителство на всички етноси в страната", заяви Карадайъ.

Но това по думите му е дълг и отговорност на всички политици, на всички органи в държавата, на управляващите и на всички граждани.