Кафето помага за отслабване и увеличава желанието за спорт
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Юни 2017 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кафето помага за отслабване и увеличава желанието за спорт

/КРОСС/ Кафето може да се окаже много важно в борбата със затлъстяването, защото съдържащият се в него кофеин помага за изгаряне на калориите, като увеличава освобождаването на хормона окситоцин, съобщава в. "Дейли мeйл".

Този хормон регулира апетита и метаболизма и улеснява борбата с килограмите. Китайски учени направиха експерименти с мишки и установиха, че кофеинът потиска апетита им и ги стимулира да са по-активни и да тичат повече. Използваните дози обаче са много високи - 60 мг/кг (равни на от 24 до 36 чаши кафе за човек).

Кофеинът блокира аденозиновите рецептори в хипоталамуса. Това е централният регулатор на енергийния баланс при бозайниците. При мишките това води до освобождаване на окситоцин, който намалява затлъстяването.

Учените от университета в Хуачжун се надяват откритието им да послужи за създаване на хапче за отслабване на базата на кофеин.

Отдавна е известно, че кофеинът помага за отслабване. Механизмът, с който той действа обаче беше непознат. Смята се, че кофеинът увеличава дневния разход на енергия с 5 процента.