За каквото и да ви говорят, става дума за "тук има едни пари". Десетки милиони
Секция: Анализи
28 Юни 2017 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За каквото и да ви говорят, става дума за "тук има едни пари". Десетки милиони

/КРОСС/ Кадрили:
УВОЛНЕНИЕТО, ОТМЯНАТА НА УВОЛНЕНИЕТО И ГОЛЕМИЯ БАЛАНС
За каквото и да ви говорят, става дума за "тук има едни пари". Десетки милиони.

Както знаете, онзи ден Лиляна Павлова изхвърли от поста му шефа на НДК, бивш политик и бизнесмен Мирослав Боршош. Само след 22 часа - вчера, Бойко Борисов го възстанови. Днес правителството ще отнеме НДК от "Лилито" и ще го предаде на подчинение при културния министър.

Клюката ще спретне, че бившият лидер на младежкото СДС е недосегаем, понеже е дал началото на политическата кариера на премиера като член на инициативния комитет, издигнал Борисов навремето за кмет на София.

И ще си остане клюка - т.е. невярна информация. В политиката няма нито приятелства до гроб, както се казва, нито признателност или благодарност.

Причините са другаде.

Защото с отстраняването на Боршош Лиляна Павлова наруши крехкия баланс на на властово-олигархичните групировки в управлението. Затова реакцията на Борисов беше така светкавична.

Ето ви един пример от многото за "баланса": досегашният председател на Съвета на директорите Борислав Велков. Той е син на БСП депутата Славчо Велков. Друг пример - в битието си на бизнесмен Мирослав Боршош нееднократно е имам сделки с дялове на търговски дружества, търгувани с фирми на Пеевски.

Междувременно в скандала почти не става дума за онова, което се случва в НДК. Още през 2015 г. Томислав Дончев като вицепремиер иска обяснения за набъбващите разходи. За онази година загубата на ДНК е 9.2 млн. лева, за 2016 - 8,6 млн. лв. За първите месеци на тази година е над 3 млн.

Първата обществена поръчка за ремонта на НДК заради европредседателството ни беше прекратена поради допуснати нередности. Последва нова за 17 млн. лева. Тя е проверявана от прокуратурата заради съмнения за нецелесъобразно изразходване на средствата.

В началото на този месец бяха отпуснати нови 28 млн. Така сумата достигна 45 млн. (+ 15 млн. за пространството и градинката около НДК). Тепърва ще се дават още и още пари.

Преустройствата се вършат без разрешение за строеж, а целият ремонт е инвеститорски контрол. И т.н., и т.н.
Въобще "тук (НДК) има едни пари". Много и много десетки милиони. Светкавичния кадрил с уволнение и възстановяване показа как е договорено "усвояването им"

Източник: Григор Лилов, Фейсбук