София усвоява 760 млн. еврофондове, без метрото
Секция: ИКОНОМИКА
28 Юни 2017 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София усвоява 760 млн. еврофондове, без метрото

/КРОСС/ Освен единственият одобрен голям инфраструктурен проект в България - третата Зелена линия на софийското метро за 909 млн. лв., София ще усвоява до 2020 г. още 760 млн. лв. От тях 360 млн. лв. са за социална инфраструктура и енергийна ефективност, а 400 млн. са по недовършената още, но ударно изграждана през последните години ВиК мрежа.

Наред с това София работи и по извън националните - т.нар. Общностни фондове, които Брюксел отпуска по конкретни проекти за повишаване качеството на живот. Всичко това стана ясно от думите на заместник-кмета по еврофондовете Ирина Савина по време на събитието „Големите проекти на София до 2020 г.", организирано по Програма Европа на Столичната община от сдружение Екопрограма. Символичен домакин на срещата с медиите, която протече на борда на един от зелените швейцарски трамваи беше заместник-кметът по транспорт Евгени Крусев.

Гостите стартираха пътешествието си през вече работещите и предстоящите проекти за реализиране от колелото на някогашния Трамвай №19. Крусев разказа за предстоящото модернизиране на трасето на най-старата линия и обновяването на нейния парк от возила, после при преминаването през Красно село, където е възлова станция от третата Зелена линия на метрото разказа повече за този проект, при преминаването покрай площад Св. Неделя обобщи предстоящия избор между двата проекта за бъдещето му - пешеходна зона от ул.Алабин до бул. Тодор Александров или от ул. Алабин до ул. Екзарх Йосиф при Халите. Това е проект от реновирането на централната градска част, както и новото трамвайно трасе по улица Граф Игнатиев и преустройването на околните площади и градината на черквата Св. Седмочисленици. Заедно с транспортната, ще се подмени и останалата инфраструктура, която в този район е 100-годишна, подчерта Крусев. Накрай пътуването с Трамвай Европа завърши символично на площад Журналист.

Проектът „Големите проекти на София до 2020 г." се изпълнява от Сдружение „Екопрограма" с финансовата подкрепа на Столичната община, Програма Европа 2017, в партньорство с район „Красно село" и район „Витоша".